Ειδικό επίδομα στα μεσαία εισοδήματα για τους λογαριασμούς θέρμανσης

Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για να αντιμετωπισθεί το κύμα ακρίβειας λόγω των σημαντικών ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι με τα μέτρα που θα ανακοινωθούν, και θα κοστίσουν στα δημόσια ταμεία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, θα απορροφηθεί σημαντικό μέρος από τις ανατιμήσεις στα ενεργειακά προϊόντα.

Ειδικό επίδομα θέρμανσης στα μεσαία εισοδήματα

Στα μέτρα αυτά θα συμπεριλαμβάνεται το ειδικό επίδομα για το φυσικό αέριο, το αυξημένο επίδομα θέρμανσης στο οποίο θα αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια ώστε να αυξηθούν οι δικαιούχοι αλλά και η ειδική επιδότηση για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Ειδικά για το επίδομα θέρμανσης τα εισοδηματικά κριτήρια αναμένεται να αυξηθούν από 20-30% ώστε να καλύψουν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και κυρίως οικογένειες με μεσαία εισοδήματα. Η επιδότηση στα τιμολόγια του ρεύματος, από όλους τους παρόχους, θα γίνει ώστε να καλυφθούν μέρος από τις αυξήσεις που φθάνουν το 50% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Στα 1,10 ευρώ το λίτρο θα κάνει πρεμιέρα το πετρέλαιο θέρμανσης

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς το πετρέλαιο θέρμανσης, που θα αρχίσει να διατίθεται από τα μέσα του μήνα, θα κάνει «πρεμιέρα» με τιμή γύρω στα 1,10 ευρώ το λίτρο από 0,80 ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 40%.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι σε πρώτη φάση η ζήτηση θα είναι μειωμένη όχι μόνο λόγω της σημαντικής αύξησης της τιμής αλλά και εκ του γεγονότος ότι πολλοί καταναλωτές είχαν εκμεταλλευθεί τις περυσινές χαμηλές τιμές και έχουν αποθεματοποιήσει πετρέλαιο θέρμανσης. Σε χειρότερη κατάσταση θα βρεθούν όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο αφού η τιμή του, μέσα σε ένα χρόνο, έχει αυξηθεί κατά 130%.

Κόντρα στην Ευρώπη με τους “πλούσιους” του Βορρά

Κυβερνητική πηγή μιλώντας στο Economico.gr δήλωνε «απογοήτευση, γιατί στο Eurogroup, οι «πλούσιοι» του Βορρά για μία ακόμη φορά αγνόησαν προτάσεις του Νότου (σσ. Γαλλίας, Ισπανίας και Ελλάδας) για κοινά μέτρα και ρυθμίσεις που θα αντιμετώπιζαν την ακρίβεια στα ενεργειακά προϊόντα».

«Ο καθένας μόνος του και όπου μας βγάλει» πρόσθετε η ίδια πηγή, αφού για μία ακόμη φορά οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών μηχανισμών περιορίσθηκαν σε διαπιστώσεις και παρέπεμψαν το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα συνεδριάσει στις 21-22 Οκτωβρίου.

Θεατής το Eurogroup

Ειδικότερα μετά το τέλος των εργασιών του Eurogroup  ο πρόεδρος του Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Πασκάλ Ντόναχιου, ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι και ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ,

  • Συμφώνησαν με την εκτίμηση της ΕΚΤ ότι οι ανατιμήσεις στα ενεργειακά προϊόντα δεν θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, αλλά είναι αποτέλεσμα της ανισορροπίας προσφοράς και ζήτησης στις ευρωπαϊκές οικονομίες μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε ο κορωνοϊός.
  • Αναγνώρισαν ότι οι ανατιμήσεις έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • Μετέφεραν την ομόφωνη γνώμη συμβουλίου ότι το φαινόμενο θα πρέπει να τύχει στενής παρακολούθησης και από τα κράτη μέλη, αλλά και από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρούν ότι το θέμα είναι πολύ πολύπλοκο, καθώς κάθε κράτος μέλος έχει διαφορετικό μίγμα καυσίμων που χρησιμοποιεί και  πολλά κράτη μέλη έχουν προτείνει μέτρα τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr