Εικόνες αλλοφροσύνης εκτυλίχθηκαν πριν από μερικές ημέρες σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, όπου χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να πάρουν από 10 κιλά κρεμμύδια και 20 κιλά πατάτες που η κυβέρνηση μοίραζε δωρεάν στους πιο φτωχούς.

Με εντολή Ερντογάν το υπουργείο Γεωργίας αγόρασε από παραγωγούς σε τιμή κόστους πατάτες και κρεμμύδια που δεν είχαν πουληθεί και τα μοίρασε σε ανθρώπους που εδώ και μεγάλο διάστημα δεν έχουν κανένα εισόδημα και δεν μπορούν να βρουν δουλειά.

Η πανδημία του κοροναϊού σε συνδυασμό με την κακή διαχείριση της οικονομίας από την κυβέρνηση Ερντογάν, έχει οδηγήσει σε δραματικές συνθήκες χιλιάδες οικογένειες, καθώς η ανεργία αυξάνεται, οι τιμές των τροφίμων επίσης και οι προοπτικές είναι μάλλον αρνητικές.

Για οικονομολόγους και αναλυτές, αλλά και την αντιπολίτευση στην Τουρκία η εικόνα φτωχών ανθρώπων να δίνουν μάχη για πατάτες και κρεμμύδια ως τη μόνο πηγή τροφής τους λέει τα πάντα για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία.

Δραματικές συνθήκες στην οικονομία

Με την ανεργία στο 14%, τον πληθωρισμό στο 15,6%, το κατά κεφαλήν εισόδημα να μειώνεται διαρκώς από το 2016 και εντεύθεν και τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται κατά 15% σε ετήσια βάση, πολλοί εκτιμούν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει χάσει τον έλεγχο.

Αν στα παραπάνω προστεθούν και οι κατηγορίες για κακοδιαχείριση του δημοσίου χρήματος, αλλά και η αδυναμία της κυβέρνησης να λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εισοδημάτων, η εικόνα στα φορτηγά με τις πατάτες είναι μάλλον ενδεικτική.

Από την έναρξη της πανδημίας περισσότεροι από 100 μουσικοί έχουν αυτοκτονήσει στην Τουρκία, λόγω ένδειας, ενώ προγράμματα στήριξης εισοδημάτων σε κλάδους που πλήγησαν πιο πολύ από την πανδημία λήγουν το ένα μετά το άλλο.

Φόβος για φτώχεια κι ανεργία

Έτσι, σήμερα, το 40% των Τούρκων δηλώνει ότι το ανησυχεί η φτώχεια και οι ανισότητες και το 47% η ανεργία, με την κυβέρνηση Ερντογάν να «εισπράττει» τη δυσαρέσκεια για την πολιτική της η οποία φάνηκε να είναι πολύ αδύναμη μπροστά στις συνέπειες της πανδημίας.

Αναλυτές θεωρούν ότι οι συνέπειες αυτές γίνονται πιο έντονες λόγω των πολιτικών της κυβέρνησης σε διάφορους τομείς -από τη γεωργία ως την εκπαίδευση και την υγεία- και οδηγούν την κοινωνία σε οπισθοδρόμηση δεκαετιών.

Και με τις εκλογές να πλησιάζουν, οι εικόνες των πολιτών που δίνουν μάχη για μια σακούλα πατάτες και κρεμμύδια, μόνο καλό στην προεκλογική καμπάνια του Ερντογάν δεν πρόκειται να κάνουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr