Πριν από μερικές εβδομάδες, το economico.gr έγραψε για το μεγάλο βήμα, όσον αφορά στα consumer electronics, που ετοιμάζεται να κάνει η ΕΕ, δηλαδή, τη διά νόμου καθιέρωση κοινού τύπου φορτιστή για όλες τις φορητές συσκευές (smartphones, tablets, κάμερες, κλπ).

Πλέον, διά στόματος του αρμόδιου Επιτρόπου της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν, το βήμα αυτό υλοποιείται, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου συμφώνησαν ότι από το φθινόπωρο του 2024, ο φορτιστής Type-C θα γίνει η κοινή θύρα φόρτισης για όλα τα κινητά τηλέφωνα, τα tablet και τις κάμερες στην ΕΕ.

Ένας φορτιστής για όλα

Αυτός ο νόμος αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ να καταστήσει τα προϊόντα στην Ευρώπη πιο βιώσιμα, να μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα και να διευκολύνει τη ζωή των καταναλωτών και αποτελεί ιστορική απόφαση για το μέλλον των ηλεκτρονικών συσκευών στην Ευρώπη, με διεθνή αντίκτυπο.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι καταναλωτές δεν θα χρειάζονται πλέον διαφορετική συσκευή φόρτισης και καλώδιο κάθε φορά που αγοράζουν μια νέα συσκευή και μπορούν να χρησιμοποιούν έναν μόνο φορτιστή για όλες τις μικρού και μεσαίου μεγέθους φορητές ηλεκτρονικές συσκευές τους.

Κινητά τηλέφωνα, tablet, ηλεκτρονικοί αναγνώστες, ακουστικά, ψηφιακές κάμερες, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών χειρός και φορητά ηχεία που επαναφορτίζονται μέσω ενσύρματου καλωδίου θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με θύρα USB Type-C, ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή τους. Οι φορητοί υπολογιστές θα πρέπει επίσης να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις έως 40 μήνες μετά την έναρξη ισχύος.

Επαναχρησιμοποίηση φορτιστών

Η ταχύτητα φόρτισης θα πρέπει να είναι επίσης εναρμονισμένη για συσκευές που υποστηρίζουν γρήγορη φόρτιση, επιτρέποντας στους χρήστες να φορτίζουν τις συσκευές τους με την ίδια ταχύτητα με οποιονδήποτε συμβατό φορτιστή, όπερ σημαίνει ότι οι ειδικοί φορτιστές και καλώδια που χρησιμοποιούν κάποιες εταιρείες για ταχυφόρτιση καταργούνται επίσης.

Παράλληλα, οι καταναλωτές θα λαμβάνουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά φόρτισης των νέων συσκευών, διευκολύνοντάς τους να δουν εάν οι υπάρχοντες φορτιστές τους είναι συμβατοί. Οι αγοραστές θα μπορούν επίσης να επιλέξουν αν θέλουν να αγοράσουν νέο ηλεκτρονικό εξοπλισμό με ή χωρίς συσκευή φόρτισης.

Αυτές οι νέες υποχρεώσεις θα οδηγήσουν σε περισσότερη επαναχρησιμοποίηση φορτιστών και θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν έως και 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε περιττές αγορές φορτιστών. Οι απορριφθέντες και αχρησιμοποίητοι φορτιστές εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν περίπου 11.000 τόνους ηλεκτρονικών απορριμμάτων ετησίως.

Η οργή της Apple

Ωστόσο, η συγκεκριμένη απόφαση εξοργίζει την Apple, η οποία για τα iPhone, iPad και AirPods χρησιμοποιεί θύρα Lightning για τη φόρτιση και μεταφορά δεδομένων και εκτιμάται ότι με την απόφαση της ΕΕ θα υποστεί πλήγμα στην ευρωπαϊκή αγορά, σε αντίθεση με τις περισσότερες εταιρείες του κλάδου ήδη έχουν υιοθετήσει τους φορτιστές με τη θυρά USB Type C.

Η Apple έχει εκφράσει επανειλημμένα τη διαφωνία της μπροστά σε μια τέτοια εξέλιξη, λέγοντας ότι κατ’ αυτό τον τρόπο εμποδίζεται η καινοτομία, ωστόσο, αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι το πρόβλημα είναι οι απώλειες εσόδων από τις πωλήσεις περιφερειακών, όπως φορτιστές (δεν περιλαμβάνονται πλέον στη συσκευασία των τηλεφώνων) και καλώδια.

Μετά το καλοκαίρι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνουν επίσημα τη συμφωνία προτού δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της οδηγίας και οι διατάξεις της θα αρχίσουν να ισχύουν μετά από 24 μήνες. Οι νέοι κανόνες δεν θα ισχύουν για προϊόντα που διατίθενται στην αγορά πριν από την ημερομηνία εφαρμογής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr