Με μικρή πλειοψηφία πέρασε από τη Γερουσία των ΗΠΑ η συμφωνία πώλησης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) 50 stealth μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 και 18 επιθετικών drones Reaper, με το κόστος να φθάνει τα 23 δισ. δολάρια.

Οριακή πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας

Παρά το γεγονός ότι επιχειρήθηκε με δύο ψηφίσματα να μπλοκαριστεί η αγορά, η συμφωνία τελικά πέρασε, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν εν σώματι κατά του ψηφίσματος για τα F-35 (47 – 49) και κατά του ψηφίσματος για τα drones (46 – 50).

Δείτε ακόμη: Με μικρό καλάθι στις Βρυξέλλες η Αθήνα – Tί αναφέρει το προσχέδιο των Συμπερασμάτων. Πότε θα συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Η εξέλιξη αυτή ικανοποιεί την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία είχε εγκρίνει από τις 10 Νοεμβρίου την πώληση και, ταυτόχρονα, αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή, καθώς τα ΗΑΕ αποκτούν πανίσχυρα και εξελιγμένα οπλικά συστήματα.

Οι υποστηρικτές της πώλησης περιέγραψαν τα ΗΑΕ «ως σημαντικό συνεργάτη των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή», ενώ όσοι αντιτίθενται επέκριναν το Αμπού Ντάμπι για τη συμμετοχή του στον πόλεμο στην Υεμένη, που περιγράφεται από τον ΟΗΕ ως ανθρωπιστική καταστροφή.

Αντιδράσεις Ισραήλ-Τουρκίας

Ο Λευκός Οίκος, ο οποίος αναμένει τα ψηφίσματα να υιοθετηθούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία «στηρίζει άμεσα τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών».

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ, το οποίο διαθέτει F-35, εξέφρασε επιφυλάξεις για την αγοραπωλησία, ωστόσο, τελικά υπαναχώρησε με ειδικούς να εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ έδωσαν συγκεκριμένα ανταλλάγματα στο Τελ Αβίβ, ώστε να διατηρήσει την αμυντική υπεροχή του.

Από την πλευρά της, η Τουρκία μέσω λόμπι πίεζε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους να μην περάσει η συμφωνία, εκτιμώντας ότι η πώληση F-35 στα ΗΑΕ σε συνδυασμό με την απόκτηση Rafale από την Ελλάδα, ανατρέπει τις ισορροπίες ισχύος στην περιοχή.

Δείτε επίσης

Πηγή: economico.gr