Ζήτημα «εθνικής ασφάλειας» για την αντιπολίτευση η υγεία του Ερντογάν

Πολιτικό εσωτερικό θέμα, αλλά και ζήτημα εθνικής ασφάλειας, εγείρεται πλέον στην Τουρκία για την κατάσταση της υγείας του Ταγίπ Ερντογάν.

  • Μετά από ψιθύρους και φημολογία μηνών, το θέμα έθεσε ανοιχτά χθες στην Αγκυρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δηλώνοντας ότι η κατάσταση της υγείας του Τούρκου προέδρου αποτελεί πλέον ζήτημα εθνικής ασφάλειας και ζητώντας επίσημη ιατρική έκθεση.

Ιατρική έκθεση ζητά ο Κιλιντσάρογλου

«Είναι ζήτημα κρατικής ασφάλειας να ζητήσουμε έκθεση για την υγεία του Ερντογάν – έκθεση υγείας από  ανεξάρτητο ίδρυμα. Κι αυτό πρέπει να το κάνει αμέσως», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου.

Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε εκτεταμένη ανάλυση για την υγεία του Ερντογάν στο έγκυρο αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy από δύο ειδικούς για τα θέματα της Τουρκίας. Ο ένας είναι ο Στίβεν Κούκ και ο άλλος ο Ενρίκο Ματέι.  Η ανάλυση αυτή πυροδότησε θερμή πολιτική συζήτηση στην Τουρκία και ερωτήματα για το κατά πόσον ο Ερντογάν βρίσκεται σε κακή κατάσταση υγείας: σε τόσο κακή κατάσταση που να μην μπορεί πλέον να ηγηθεί της Τουρκίας, όπως ανέφερε η ανάλυση του Foreign Policy.

Ο ένας εκ των συντακτών του άρθρου, ο Στήβεν Κουκ, είπε στον ιστότοπο Ahval, ότι ο Ερντογάν φαινόταν «ισχνός» κατά καιρούς και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρησης απόκρυψης της επιδεινούμενης υγείαας του Τούρκου Προέδρου.

Το σενάριο για “ηγεσία έκτακτης ανάγκης”

Στο επίμαχο δημοσίευμα, το Fporeign Policy ανέφερε ότι αξίζει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο να χρειαστεί να κυβερνήσει την Τουρκία κάποιος ηγέτης «έκτακτης ανάγκης». Μεταξύ των ισχυρότερων προσωπικοτήτων στην Τουρκία, εκτός από τον Ερντογάν, είναι ο επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοιλού. Από τους τρεις, ο Ακάρ φαίνεται ότι είναι σε πιο πλεονεκτική θέση για να αναλάβει την ηγεσία, σύμφωνα με το Foreign Policy.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr