Με ειρωνίες προς την Ευρώπη, αλλά και δυσοίωνες προβλέψεις για τη γηραιά ήπειρο διάνθισε την ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ο Ρώσος πρόεδρος.

Από το βήμα του Φόρουμ -στο οποίο δεν συμμετέχουν χώρες της Δύσης- ο Βλαντίμιρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ θα χάσει πάνω από 400 δισ. δολάρια λόγω των κυρώσεων που επέβαλλε στη χώρα του. Τα οικονομικά λάθη ωθούν την Ευρώπη σε μια βαθύτερη ανισότητα, ένα κύμα ριζοσπαστισμού και τελικά, σε μια «αλλαγή των ελίτ», δήλωσε.

«Πλήγμα στην οικονομία της ΕΕ»

«Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν καταφέρει ένα σοβαρό πλήγμα στην οικονομία τους. Μόνο οι άμεσες απώλειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας μπορούν να ξεπεράσουν τα 400 δισ. δολάρια σε ένα χρόνο» εκτίμησε ο Πούτιν και τόνισε, αυτό το κόστος βαρύνει τους πολίτες. Παράλληλα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι μεταχειρίζονται τις άλλες χώρες ως «αποικίες» και τόνισε πως οι ζοφερές προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία δεν επαληθεύτηκαν.

«Τίποτα δεν θα είναι όπως παλιά στην παγκόσμια πολιτική» τόνισε και πρόσθεσε ότι η ρωσική οικονομία ξεπέρασε τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Παράλληλα, είπε πως η ΕΕ απώλεσε την «πολιτική της κυριαρχία». «Οι γραφειοκρατικές ελίτ της χορεύουν στη μελωδία κάποιου άλλου, αποδεχόμενες ό,τι τους λένε από ψηλά, προκαλώντας ζημιά στον δικό τους πληθυσμό και τη δική τους οικονομία», είπε.

«Κύμα λαϊκισμού»

Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι ολόκληρη η τρέχουσα επιχειρηματολογία στη Δύση για τον λεγόμενο «πληθωρισμό του Πούτιν» σχεδιάστηκε «για όσους δεν ξέρουν ανάγνωση και γραφή». Ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, οι οποίοι και είναι οι πλέον ισχυροί πολέμιοί του στη Δύση και τον κατηγορούν για την κρίση πληθωρισμού.

Σημείωσε, δε, ότι η πολιτική των ευρωπαϊκών αρχών θα βαθύνει τη διαίρεση στη Δύση όχι μόνο σε οικονομικά ζητήματα αλλά και στο σύστημα αξιών της. «Μια τέτοια απομάκρυνση από την πραγματικότητα, από τις απαιτήσεις της κοινωνίας, αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε ένα κύμα λαϊκισμού και ανάπτυξη ριζοσπαστικών κινημάτων, σε σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές, σε υποβάθμιση και στο εγγύς μέλλον, σε αλλαγή των ελίτ», είπε ο Πούτιν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr