Αμοιβές Ελλάδα Ευρώπη

Ο κόσμος που ζούμε είναι ένας κόσμος γεμάτος ανισότητες, και από αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση ούτε ο κόσμος των εργαζομένων στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, ο υψηλόμισθος εργαζόμενος στην Ελλάδα μπορεί και να πληρώνεται λιγότερο από τον χαμηλόμισθο της Ελβετίας.

Οι ανισότητες αυτές αποτυπώνονται στα στοιχεία της Eurostat για το ποιες επαγγελματικές κατηγορίες είναι καλύτερα αμειβόμενες σε κάθε χώρα της Ευρώπης, καθώς και ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ υψηλόμισθων και χαμηλόμισθων σε κάθε χώρα.

Μέσες αποδοχές 28,6 ευρώ την ώρα για τους μάνατζερ

Τα στοιχεία, με τιμές 2018, δείχνουν ότι οι μάνατζερ είναι σαφώς οι πιο καλοπληρωμένοι επαγγελματίες στην Ευρώπη, με μέσες μεικτές ωριαίες αποδοχές 28,6 ευρώ. Ακολουθούν οι επαγγελματίες με 21,4 ευρώ και οι τεχνικοί με 17,8 ευρώ.

Στον αντίποδα τα επαγγέλματα που απαιτούν στοιχειώδη εκπαίδευση (υπηρεσίες καθαρισμού, βοήθεια στο σπίτι, πωλητές στο δρόμο) είναι τα χειρότερα αμειβόμενα στο σύνολο των κρατών – μελών, με την εξαίρεση της Δανίας, όπου άλλοι υπάλληλοι του τομέα υπηρεσιών λαμβάνουν ακόμη χαμηλότερο μισθό. Σε επίπεδο Ε.Ε. οι εργαζόμενοι των επαγγελμάτων αυτών αμείβονται κατά μέσο όρο με 9,7 ευρώ την ώρα.

Πιο χαμηλόμισθοι οι Έλληνες χαμηλόμισθοι

Στις χειρότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, οι μοναδικές χώρες που βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλότερα από την Ελλάδα είναι οι Πορτογαλία, Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Σλοβακία, Κροατία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία.

Καλύτερα απ’ ό,τι στην Ελλάδα αμείβονται οι πιο χαμηλά αμειβόμενοι στις Κύπρο, Ιταλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Φινλανδία, Ολλανδία, Αυστρία, Βέλγιο, Ισπανία, Μάλτα, Γαλλία, Ιρλανδία, Σουηδία, Δανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία.

Η Ελλάδα δηλαδή, με λιγότερα από 10 ευρώ την εργατοώρα, κινείται σαφώς κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους χαμηλόμισθους, καταλαμβάνοντας την 20η θέση στις 30 χώρες που μελετά η Eurostat.

Ο χαμηλόμισθος στην Ελλάδα αμείβεται με 5 ευρώ την ώρα και ο Ελβετός με 25 ευρώ.

Ο υψηλόμισθος στην Ελλάδα παίρνει 20 ευρώ την ώρα – Στην Ελβετία 55 ευρώ

Στις καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, οι μοναδικές χώρες που βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλότερα από την Ελλάδα είναι οι Πορτογαλία, Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία, Πολωνία, Σλοβακία, Κροατία, Λιθουανία, Λετονία, Μάλτα, Εσθονία.

Σε ό,τι αφορά τις υψηλότερες αποδοχές, ο υψηλόμισθος στην Ελλάδα αμείβεται με 20 ευρώ την ώρα και ο Ελβετός με 55 ευρώ.

Καλύτερα απ’ ό,τι στην Ελλάδα αμείβονται οι υψηλόμισθοι σε Κύπρο, Ιταλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Φινλανδία, Ολλανδία, Αυστρία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Σουηδία, Δανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία.

Η Ελλάδα δηλαδή, με περίπου 20 ευρώ την εργατοώρα, κινείται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και στους υψηλόμισθους, αν και με καλύτερη τοποθέτηση, καταλαμβάνοντας την 17η θέση στις 30 χώρες του ευρωπαϊκού δείγματος.

Τριπλάσιες αποδοχές για τους υψηλόμισθους έναντι των χαμηλόμισθων

Οι μεγαλύτερες διαφορές στις αμοιβές εντοπίζονται στην Κύπρο και οι μικρότερες στη Δανία.Σε γενικές γραμμές οι καλύτερα αμειβόμενες θέσεις στην Ε.Ε. δίνουν τρεις φορές υψηλότερο μισθό από εκείνες στον «πάτο» της μισθολογικής πυραμίδας. Το ωρομίσθιο ενός μάνατζερ είναι κατά μέσο όρο 28,6 ευρώ.

Ανά την Ε.Ε. η υψηλότερη διαφορά συναντάται στην Κύπρο, όπου οι μάνατζερς αμείβονται κατά μέσο όρο πέντε φορές υψηλότερα (31,7 ευρώ την ώρα) από ό,τι ένας εργάτης χαμηλής ειδίκευσης (6,3 ευρώ την ώρα). Στη Δανία από την άλλη η διαφορά περιορίζεται στο διπλάσιο με τους μάνατζερς να λαμβάνουν ωρομίσθιο 50,9 ευρώ και τους εργάτες 22,2 ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr