lockdown παράταση

Η γενική, εάν και ακόμη πρώιμη, εικόνα που έχουν οι επιστήμονες της επιτροπής Τσιόδρα είναι πως τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια σχετική σταθεροποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης σε ό,τι αφορά τα νέα κρούσματα.

Η εκθετική έξαρση έχει ανακοπεί, και ο δείκτης μετάδοσης δείχνει να υποχωρεί κοντά στο επίπεδο του 1 τόσο στην Αττική όσο και στην Θεσσαλονίκη. Κι εάν αυτή η τάση διατηρηθεί, θεωρούν πως μέσα στις επόμενες ημέρες κι έως το τέλος της εβδομάδας θα δούμε και σταθερή κάμψη του αριθμού των κρουσμάτων.

Kρίσιμο δεκαήμερο για θανάτους – διασωληνώσεις

Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα κακά νέα είναι πως ακόμη και εάν όντως επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, θα έχουμε υψηλό επίπεδο θανάτων και διασωληνώσεων για τουλάχιστον μία εβδομάδα με δέκα ημέρες ακόμη – γεγονός, που σημαίνει ότι θα διατηρηθεί και η πίεση στο ΕΣΥ, το οποίο ειδικά στην βόρεια Ελλάδα έχει φθάσει στα όριά του.

Το επίσης μη θετικό νέο είναι πως μπορεί να διαγράφεται υποχώρηση των νέων κρουσμάτων, αλλά ο ρυθμός της δεν είναι τέτοιος που να κάνει πιθανή μια άμεση μείωση των ημερήσιων λοιμώξεων στο επίπεδο των 500. Αυτό, με τους σημερινούς ρυθμούς δεν αναμένεται να συμβεί πριν από τα μέσα, ή ακόμη και τα τέλη Δεκεμβρίου.

Εισηγήσεις για παράταση τριών εβδομάδων στο lockdown

Τούτων δοθέντων δεν είναι καθόλου σίγουρο πως η – δεδομένη – παράταση του lockdown θα είναι μόνον για μία εβδομάδα, δηλαδή έως τις 7 Δεκεμβρίου. Αντιθέτως, στο τραπέζι υπάρχουν ήδη επιστημονικές εισηγήσεις για παράταση ακόμη και τριών εβδομάδων, παρ΄ότι η κυβέρνηση επιθυμεί, έστω και με περιορισμούς, να υπάρξει μια στοιχειώδης λειτουργία της αγοράς στην εορταστική περίοδο.

Την πρόταση για παράταση τριών εβδομάδων στο lockdown έθεσε σήμερα δημοσίως και ο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προεξοφλώντας ότι μετά τις γιορτές θα υπάρξει και τρίτο κύμα της πανδημίας – ενδεχομένως ακόμη πιο δύσκολο, όπως είπε.

Καθολικό lockdown στην Θεσσαλονίκη;

Μέλη της επιτροπής επιδημιολόγων, επίσης, έχουν προτείνει – και, κατά τις πληροφορίες επιμένουν – όχι μόνον σε παράταση αλλά σε αυστηρότερα μέτρα ειδικά για την Θεσσαλονίκη με καθολικό lockdown 15 ημερών (δηλαδή, με ακόμη λιγότερες επαγγελματικές δραστηριότητες και ελάχιστες μετακινήσεις).

Οι τελικές αποφάσεις για την διάρκεια της παράτασης και τους τρόπους της σταδιακής εξόδου δεν θα ληφθούν πριν από το τέλος της εβδομάδας.

Tο βασικό σενάριο για τα Χριστούγεννα

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του economic.gr, το γενικό, και βασικό, πλαίσιο που σκοπεύει να ακολουθήσει η κυβέρνηση στηρίζεται σε πέντε άξονες:

  • Σταδιακή άρση περιορισμών με επαναλειτουργία πρώτα των σχολείων, κατόπιν του λιανεμπορίου και στο τέλος – με ειδικές προϋποθέσεις – της εστίασης.
  • Διαίρεση της χώρας σε ζώνες ασφαλείας με διαβαθμισμένα μέτρα ανά περιοχή, αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου.
  • Διατήρηση της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό και στην διάρκεια των Χριστουγέννων.
  • Λειτουργία – εάν και όπου λειτουργήσει τελικά – της εστίασης μόνον με καθήμενους, και μόνον για τα εστιατόρια και τα καφέ.
  • Διατήρηση και της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας στην διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Από εκεί και πέρα, τα επιδημιολογικά στοιχεία, και ειδικά οι αντοχές του ΕΣΥ, θα κρίνουν εάν και πώς θα υπάρξουν νέα κυλιόμενα lockdowns έως την άνοιξη. Η εισήγηση που υπάρχει, πάντως, από τους επιδημιολόγους είναι πως δεν θα πρέπει να υπάρξει σημαντική άρση μέτρων εάν η κάλυψη των ΜΕΘ των δημοσίων νοσοκομείων δεν πέσει σε ποσοστά της τάξης του 60% με 70%.

Πηγή: economico.gr