Γενικό lockdown

Εισήγηση για άμεσο, 15ήμερο γενικό lockdown όχι μόνον στην Αττική, αλλά και σε ολόκληρη την χώρα βρίσκεται πλέον στο τραπέζι του Μαξίμου μετά την ραγδαία και εκθετική αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Η εισήγηση, σύμφωνα με πληροφορίες του economico.gr, τέθηκε στην διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους επιδημιολόγους του υπουργείου Υγείας, με τους ειδικούς να προκρίνουν δύο σενάρια:

Το πρώτο είναι το καθολικό lockdown 15 ημερών στην Αττική, στη βάση του μοντέλου της Θεσσαλονίκης, με γενικής απαγόρευση μετακινήσεων από το λεκανοπέδιο.

Το δεύτερο, και πιο σκληρό, είναι το γενικό 15ήμερο lockdown σε όλη την χώρα, προκειμένου να μπει φρένο – ακόμη και προληπτικά σε περιοχές με χαμηλότερο επιδημιολογικο φορτίο – στην διασπορά του ιού πριν πιεστεί οριακά το σύστημα Υγείας.

Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων προβλέπει εξόδους μόνον με τα γνωστά SMS, απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό και, σε ό,τι αφορά τα σχολεία, κλείσιμο και των Λυκείων.

Την τελική απόφαση θα πάρει ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα στους πολίτες αύριο το μεσημέρι στις 12 μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Νωρίτερα σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, όταν ρωτήθηκε από το Open, είχε απαντήσει πως ακόμη δεν είμαστε κοντά σε lockdown στην Αττική.

Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία για την διασπορά του ιού, και κυρίως για την κατάσταση στις ΜΕΘ, φαίνεται πως επιβάλουν άμεσες αποφάσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το πρόβλημα σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες των ΜΕΘ δεν είναι τόσο έντονο – προς το παρόν τουλάχιστον – στο λεκανοπέδιο, αλλά η κατάσταση σε πολλά νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας έχει γίνει οριακή.

Αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες είναι πιθανό να χρειαστούν διακομιδές ασθενών από την περιφέρεια σε νοσοκομεία της Αττικής, γεγονός που έχει προσμετρηθεί ιδιαίτερα στις αποφάσεις για το lockdown.

Πηγή: economico.gr