Μετά την Ελβετία, άλλη μια ευρωπαϊκή χώρα που «είχε βγει για ψώνια» για την Πολεμική Αεροπορία της επέλεξε τα F-35 για να αντικαταστήσει τα παλιότερα μαχητικά της.

Σούπερ deal για το Ελσίνκι

Πρόκειται για την Φινλανδία, η οποία με την παραγγελία 64 μαχητικών 5ης γενιάς F-35, η οποία θα κοστίσει 9,4 δισ. δολάρια, γίνεται η 14η χώρα στον κόσμο που αποκτά το πολυδιαφημισμένο αεροσκάφος της Lockheed Martin.

Ανακοινώνοντας το deal, ο υπουργός Άμυνας Άντι Καϊκόνεν δήλωσε ότι «όταν συγκρίνουμε τη στρατιωτική απόδοση, το F-35 ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες μας», ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός νυμφώνος έμειναν τα αμερικανικά F/A-18E/F Super Hornet, τα γαλλικά Rafale, τα σουηδικά Gripen και τα βρετανικά Typhoon.

Σημειώνεται ότι οι Φινλανδοί είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις δυνατότητες του stealth μαχητικού, καθώς στο πλαίσιο αξιολόγησης για τον διαγωνισμό «HX Fighter Program», ένα F-35 πραγματοποίησε δοκιμές σε φινλανδικό έδαφος, λαμβάνοντας μέρος σε «σενάρια» επιχειρήσεων με ρεαλιστικές συνθήκες, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να τους ικανοποιήσει αρκετά ώστε να το επιλέξουν.

Συνεργασία στον αέρα

Ένας από τους λόγους που το Ελσίνκι κατέληξε στην αγορά των F-35 -τα οποία θα αρχίσουν να φθάνουν στην σκανδιναβική χώρα από το 2027-, ήταν και η δυνατότητα καλύτερης συνεργασίας σε επίπεδο άμυνας της Φινλανδίας -η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ- με τις γειτονικές της Νορβηγία (που επίσης διαθέτει F-35) και Σουηδία.

Ειδικά όσον αφορά στην αμυντική συνεργασία Φινλανδίας-Νορβηγίας, τα μαχητικά 5ης γενιάς των δύο χωρών θα μπορούν να «συνομιλούν» μεταξύ τους και να ανταλλάσουν πληροφορίες και δεδομένα, καθιστώντας την επιχειρησιακή δράση τους ακόμα πιο εύκολη και πιο ολοκληρωμένη.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές της Lockheed Martin δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους για την απόφαση της Φινλανδίας. Κορυφαίο στέλεχος της Saab εκδήλωσε την απορία του πώς τα F-35 κατάφεραν να βρεθούν εντός προϋπολογισμού, ενώ εκπρόσωπος της Dassault δήλωσε ότι για άλλη μια φορά διαπιστώνεται προτίμηση σε αμερικανικά οπλικά συστήματα στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr