Υπό προσωρινό κρατικό έλεγχο έθεσε η Γερμανία την εταιρεία φυσικού αερίου, Gazprom Germania, θυγατρική της Gazprom, καθώς την περασμένη εβδομάδα, ο ρωσικός κρατικός όμιλος φυσικού αερίου είχε ανακοινώσει ότι τερματίζει τη συμμετοχή του στη θυγατρική του στη Γερμανία.

Απαραίτητη κίνηση

Όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε συνέντευξη Τύπου, όλα τα δικαιώματα ψήφου στην εταιρεία θα μεταφερθούν στη ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας, την Bundesnetzagentur, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022, ώστε το γερμανικό κράτος να εγγυηθεί ότι η υποδομή θα συνεχίσει να παρέχει ενεργειακή ασφάλεια στο πλαίσιο των προσωρινών μέτρων, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη κίνηση κρίθηκε απαραίτητη από το Βερολίνο, αλλά και υπογραμμίζοντας ότι «θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρήσουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού».

«Προς το συμφέρον της Γερμανίας και της Ευρώπης»

Η γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας «θα διαχειρίζεται τη γερμανική θυγατρική της Gazprom προς όφελος της Γερμανίας και της Ευρώπης», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής Κλάους Μύλερ. «Γνωρίζουμε την ευθύνη για την ασφαλή παροχή φυσικού αερίου που συνεπάγεται αυτό το έργο. […] Στόχος μας θα είναι η διαχείριση της Gazprom Germania προς το συμφέρον της Γερμανίας και της Ευρώπης. Θέλουμε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συνεχίσουμε εγγυημένα τον εφοδιασμό. Υπό αυτή την έννοια, οι δραστηριότητες της Gazprom Germania και των θυγατρικών της θα πρέπει να συνεχιστούν με ελεγχόμενο τρόπο», τόνισε.

Το προφίλ της εταιρείας

Η Gazprom Germania ανήκει κατά 100% στην Gazprom Export, η οποία με τη σειρά της ανήκει εξ ολοκλήρου στην Gazprom. Τα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται υπό την ομπρέλα της Gazprom Germania περιλαμβάνουν δραστηριότητες εμπορίας και αποθήκευσης, όπως η Gazprom Marketing & Trading με έδρα το Λονδίνο, η Gazprom Schweiz με έδρα την Ελβετία, οι έμποροι WIEH και Wingas και η εταιρία αποθήκευσης Astora, με έδρα τη Γερμανία. Το ερώτημα είναι, πλέον, πώς θα αντιδράσει η Μόσχα, η οποία έχει ήδη εκδηλώσει τις προθέσεις της ζητώντας πληρωμή για τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες σε ρούβλια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr