Ξένοι υπήκοοι: Πέρασμα της Ράφα

“Απόδραση” από την Κόλαση της Λωρίδας της Γάζας πραγματοποίησαν δεκάδες τυχεροί ξένοι υπήκοοι και πολίτες διπλής υπηκοότητας, οι οποίοι σήμερα επιτράπηκε να περάσουν σε Αιγυπτιακό έδαφος μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα στη Νότια Γάζα (ΝΔ Ισραήλ). Είναι η πρώτη φορά που ανοίγει το πέρασμα για τη διεύλευση ανθρώπων από το κλείσιμό της με την πραγματοποίηση των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Οι Αιγυπτιακές αρχές σήμερα στις 09:45 το πρωί τοπική ώρα επέτρεψαν κατ’ εξαίρεσιν σε σχεδόν 90 Παλαιστίνιους τραυματίες και 450 πολίτες ξένους ή/και με διπλή υπηκοότητα που βρίσκονταν στη Λωρίδα της Γάζας να εισέλθουν και να διαβούν το μεθοριακό σταθμό. “Μια πρώτη ομάδα κατόχων ξένων διαβατηρίων θα διασχίσει σήμερα τον τερματικό της Ράφα προς την Αίγυπτο”, είχε δηλώσει νωρίτερα στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP αξιωματούχος των Αιγυπτιακών αρχών που είναι αρμόδιες για το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα με τη Γάζα.

Παράλληλα και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέιμς Κλέβερλι, ανέφερε σε ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο X (πρώην Twitter), ότι η μεθοριακή διάβαση της Ράφα ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Γάζα αναμενόταν να ανοίξει σήμερα. “Το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα είναι πιθανόν να ανοίξει σήμερα για μια πρώτη ομάδα ξένων πολιτών”, επεσήμανε. “Βρετανικές ομάδες είναι έτοιμες να βοηθήσουν Βρετανούς πολίτες μόλις μπορέσουν να φύγουν. Είναι ζωτικής σημασίας σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια να μπορέσει να εισέλθει στη Γάζα το συντομότερο δυνατό”, προσέθετε στην ανάρτησή του ο Κλέβερλι.

Το Κατάρ μεσολάβησε για τη σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και τη Χαμάς, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, για να επιτραπεί η απομάκρυνση κατόχων ξένων διαβατηρίων και κάποιων τραυματιών σε κρίσιμη κατάσταση από την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, είχε δηλώσει επίσης σήμερα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters πηγή πληροφοριών που είχε ενημερωθεί για τη συμφωνία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr