Γερμανία προϋπολογισμός

Όσοι λένε ότι η πανδημία του κοροναϊού γύρισε τον κόσμο ανάποδα, μάλλον έχουν δίκιο.

Η Γερμανία, η πιο ισχυρή οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κράτος που καθορίζει την τύχη πολλών άλλων, μεταξύ των οποίων και της υπερδανεισμένης Ελλάδας για σειρά ετών, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με πρωτόγνωρα χρέη.

Είναι χαρακτηριστικό το χθεσινό πρωτοσέλιδο της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Νέα χρέη προγραμματίζει ο Όλαφ Σολτς», στο οποίο, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να διαθέσει πολύ περισσότερα χρήματα, για να αμβλύνει τις συνέπειες της πανδημίας.

Τα χρήματα δεν επαρκούν

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μόλις δύο μήνες πέρασαν και ήδη είναι σαφές ότι τα χρήματα του προϋπολογισμού δεν επαρκούν, γι’ αυτό ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς θα ζητήσει από την Ομοσπονδιακή Βουλή να εγκρίνει πρόσθετα κονδύλια δεκάδων δισεκατομμυρίων.

Στα τέλη Μαρτίου πρόκειται να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό περίπου 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung.

Το ακριβές ποσό είναι υπό διαπραγμάτευση και θα εξαρτηθεί από το αν θα χρειαστεί ένα επιπλέον δημοσιονομικό μαξιλάρι. Όπως ακούγεται στον κυβερνητικό συνασπισμό, το τελικό ποσό θα μπορούσε να αυξηθεί».

Ιστορικό ρεκόρ για το ύψος του νέου δανεισμού

Η εφημερίδα του Μονάχου υπενθυμίζει ότι στην παρούσα φάση η Γερμανία μπορεί να δανείζεται στις διεθνείς αγορές χωρίς να πληρώνει τόκους, αλλά «το ύψος του νέου δανεισμού θα σήμαινε ιστορικό ρεκόρ.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Γερμανία το 2021 θα συνάψει επιπλέον δάνεια άνω των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το ποσό ξεπερνά το ήμισυ του προϋπολογισμού σε εποχές προ πανδημίας. Το 2019 η κυβέρνηση είχε δαπανήσει συνολικά 365 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να καταφύγει σε νέο δανεισμό.

Από τις αρχές της πανδημίας οι συντάκτες του προϋπολογισμού έχουν περάσει σε άλλη τάξη μεγέθους. 86 δισεκατομμύρια ευρώ δεσμεύθηκαν μόνο για οικονομικές ενισχύσεις, ενώ άλλα 25 δισεκατομμύρια έχει στοιχίσει η επιδότηση της απασχόλησης».

Από το newsroom του Economico, με πληροφορίες από DW

Πηγή: economico.gr