Ανατολική Ουκρανία

Το Κίεβο κάλεσε τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας να εκκενώσουν «τώρα» την περιοχή, καθώς εκφράζονται φόβοι για μια μαζική επίθεση του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς, την επαρχία που αποτελεί πλέον τον κύριο στόχο του Κρεμλίνου.

Οι περιφερειακές αρχές «καλούν τον πληθυσμό να φύγει από αυτά τα εδάφη και κάνουν τα πάντα ώστε οι εκκενώσεις να γίνουν με οργανωμένο τρόπο», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του υπουργείου Ενσωμάτωσης στο Telegram, η Βέρεστσουκ τόνισε ότι η εκκένωση πρέπει να γίνει «τώρα» γιατί διαφορετικά οι κάτοικοι θα διατρέξουν «θανάσιμο κίνδυνο».

Αν υπάρξει ευρεία επίθεση στην περιοχή, δεν θα μπορούμε πια να τους βοηθήσουμε

Εάν ο ρωσικός στρατός εξαπολύσει ευρεία επίθεση στην περιοχή «δεν θα μπορούμε πια να βοηθήσουμε» τους κατοίκους, προειδοποίησε «γιατί θα ήταν πρακτικά αδύνατον να σταματήσουν οι μάχες».

«Πρέπει να γίνει η εκκένωση όσο υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Προς το παρόν, υπάρχει ακόμα», επέμεινε η Βέρεστσουκ, η οποία συντονίζει την οργάνωση των ανθρωπιστικών διαδρόμων από την αρχή της εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκρινε επίσης ότι η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιφέρεια του Κιέβου και από το Τσερνίχιφ, την περασμένη εβδομάδα «δεν ήταν μια χειρονομία καλής θέλησης» εκ μέρους της Μόσχας, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων αλλά η συνέπεια «της βούλησης του στρατού μας, των αρχών και όλου του ουκρανικού λαού» να απωθήσουν τους Ρώσους.

Η Ρωσία θέλει να αναδιατάξεις τις δυνάμεις της 

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θέλει να αναδιατάξει τις δυνάμεις της για να επικεντρώσει τις επιχειρήσεις της στην «απελευθέρωση» του Ντονμπάς, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές συγκρούονται με τον ουκρανικό στρατό εδώ και οκτώ χρόνια.

Χθες Τρίτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι ο ρωσικός στρατός ενισχύεται «για να θέσει υπό τον έλεγχό του όλο το Ντονμπάς» και να δημιουργήσει «μια γέφυρα ξηράς με την Κριμαία», την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014. «Σε αυτήν την περιοχή είναι συγκεντρωμένες οι περισσότερες ουκρανικές δυνάμεις», σημείωσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr