Μητσοτάκης εκλογές

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε σήμερα οριστικά και αμετάκλητα το παράθυρο των πρόωρων εκλογών. Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Σκάϊ, ο κ. Μητσοτάκης  επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και για λόγους θεσμικής τάξης και λόγω της κρίσιμης συγκυρίας που διανύουμε. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι έρχεται δύσκολος χειμώνας αλλά και ότι ο βασικός του προεκλογικός αντίπαλος είναι ο τέως πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

«Μπαίνουμε ημερολογιακά σε προεκλογική χρονιά αλλά αυτό δεν είναι άλλοθι για να λειτουργούμε προεκλογικά. Εχω πει ότι αυτό δεν θα το ανεχθώ. Αν δείτε τον νομοθετικό προγραμματισμό θα καταλάβετε ότι όχι απλώς δεν κατεβάζουμε τα μολύβια αλλά έχουμε πολλά να κάνουμε», είπε ο πρωθυπουργός.

Δεν ψάχνω δημοσκοπικό ξέφωτο

Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι οριστική και αμετάκλητη η απόφασή του για εκλογές την ερχόμενη άνοιξη, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν ψάχνει δημοσκοπικό ξέφωτο για να κάνει εκλογές. Αλλωστε η εικόνα ήταν εξαιρετικά θετική. Βόμβα της απλής αναλογικής.

Πάμε σε έναν δύσκολο χειμώνα. Είμαι απολύτως διατεθειμένος να αναλάβω το βάρος. Δεν θα παίξω με τους θεσμούς για να διασφαλίσω το συμφέρον της επανεκλογής μου. Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας. Η αλλαγή της χώρας, η βαθιά μεταρρύθμιση είναι μια αποστολή που δεν μπορεί να κριθεί σε μία τετραετία. Ο βασικός μου αντίπαλος στο τέλος της τετραετίας είναι ο τέως πρωθυπουργός» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε :

“Εάν το φθινόπωρο είναι όντως εκρηκτικό είναι σώφρων να εκχωρήσουμε τη διακυβέρνηση σε μία υπηρεσιακή κυβέρνηση; Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τί θα γίνει. Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας. Κι αν αυτό έχει πολιτικό κόστος, ας το έχει. Αν οδηγήσουμε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, με τη βόμβα της απλής αναλογικής και έναν Ερντογάν απρόβλεπτο, δεν πιστεύω ότι είναι πράξη εθνικά ωφέλιμη. Κι αν αυτό έχει κόστος, ας είναι έτσι».

Η βόμβα της απλής αναλογικής 

Μιλώντας για την απλή αναλογική την αποκάλεσε για άλλη μια φορά βόμβα και εξήγησε ότι για κάποιο διάστημα η χώρα θα βρεθεί με υπηρεσιακή κυβέρνηση καθώς δεν θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις πρώτες εκλογές.

«Η χώρα υπηρετείται καλύτερα από μονοκομματικές κυβερνήσεις, Θέλω να εξασφαλίσω την κυβερνητική σταθερότητα της χώρας. Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας κι αν έχει κάποιο πολιτικό κόστος, ας το έχει. Αν αυτό με οδηγήσει σε ένα πολιτικό κόστος, γιατί θα έχω να διαχειριστώ έναν δύσκολο χειμώνα, ας γίνει έτσι» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πρόωρη η συζήτηση για το τί θα γίνει μετά τις πρώτες εκλογές. «Μια αυτοδύναμη ΝΔ δεν σημαίνει μονοκομματική κυβέρνηση» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η χώρα υπηρετείται καλύτερα από μονοκομματικές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα σε περιόδους δύσκολες όπως η τρέχουσα.

Ανοικτό «παράθυρο» για συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ

Ο κ. Μητσοτάκης διαφώνησε με παλαιότερη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη τονίζοντας ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, σχολίασε πως όταν λέει ότι δεν σέβεται την εντολή του λαού, δηλαδή να μην είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, αυτό ενέχει χαρακτηριστικά αλαζονείας, ωστόσο απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν θα απέκλειε συνεργασία μαζί του, όπως δηλώνει για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεχίζεται

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr