μαχητικά νέας γενιάς

Το μεγαλύτερο αμυντικό σχέδιο στην ιστορία της Ευρώπης, το mega deal για την δημιουργία των μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς, έκλεισε οριστικά σήμερα όπως ανακοινώθηκε επισήμως από την Γαλλία, την Γερμανία και την Ισπανία.

Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις οι τρεις χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για την υπογραφή των συμβολαίων μελέτης του Μελλοντικού Εναερίου Συστήματος Μάχης (SCAF) – του μεγαλύτερου αμυντικού σχεδίου στην ιστορία της Ευρώπης όπως το έχει χαρακτηρίσει το Reuters.

Οι “διάδοχοι” των Rafale και των Eurofighter

Το όλο εγχείρημα, ύψους 100 δις ευρώ, έχει ξεκινήσει από το 2017 και μετά την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων θα οδηγήσει στην δημιουργία και παραγωγή των μαχητικών αεροσκαφών και drones νέας γενιάς. Τα ευρωπαϊκά μαχητικά νέα γενιάς προβλέπεται να αντικαταστήσουν έως το 2040 τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Eurofighter.

Περισσότερο, όμως, από ένα μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς, το πρόγραμμα είναι ένα «σύστημα συστημάτων» που πλαισιώνουν ένα αεροσκάφος με συνοδευτικά drones. Το σύνολο συνδέεται μέσω ενός «cloud μάχης» με τα άλλα στρατιωτικά μέσα που χρησιμοποιούνται σε μία πολεμική επιχείρηση.

«Οι συνομιλίες κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών οδήγησαν σε μια ισορροπημένη συμφωνία ανάμεσα στους εταίρους για το επόμενο στάδιο της φάσης επίδειξης του προγράμματος», τόνισαν σε κοινή τους δήλωση  οι υπουργοί Αμυνας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας Φλοράνς Παρλί, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ και Μαργκαρίτα Ρόμπλες.

Επένδυση 3,5 δις ευρώ έως το 2024 – Στα 100 δις το συνολικό ύψος του προγράμματος

Οι μελέτες που θα προχωρήσουν τώρα, στην «φάση 1B» του προγράμματος, αφορούν δαπάνη ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (από το σύνολο των 100 δις)  μέχρι το 2024, κατανεμημένη ισότιμα μεταξύ των τριών χωρών.

Μία μελέτη της «φάσης 2» προβλέπει στην συνέχεια την ανάπτυξη μέχρι το 2027 ενός προ-πρωτοτύπου για την δοκιμή της αποτελεσματικότητας των τεχνολογιών που θα χρησιμοποιηθούν.

Η επίτευξη τη συμφωνίας ήταν αναγκαία για να εξασφαλισθεί ότι το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια και ότι θα λάβει την έγκριση της γερμανικής Βουλής για το μέρος της χρηματοδότησης που αφορά το Βερολίνο πριν από την θερινή ανάπαυλα στο τέλος του Ιουνίου και εν όψει των βουλευτικών εκλογών του φθινοπώρου με το αβέβαιο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την Γαλλίδα υπουργό Αμυνας, τα συμβόλαια με τις βιομηχανίες θα μπορούν να ακολουθήσουν «στο τέλος του καλοκαιριού».

Βασικό ρόλο στο σχέδιο θα παίξουν οι εταιρείες Dassault Aviation, Airbus and Indra.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr