Η ολομέλεια του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου «έκοψε» από τη λίστα των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου το κόμμα του καταδικασθέντος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλία Κασιδιάρη, όπως ήταν σχεδόν αναμενόμενο, με βάση τη νέα ρύθμιση που «πέρασε» πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση. Ωστόσο “δεν είχε την απαραίτητη νομική βάση” να κάνει το ίδιο με το κόμμα “ρέπλικα” του  πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Αναστάσιου (Τάσου) Κανελλόπουλου.

Αναλυτικά, το «Εθνικό Κόμμα Έλληνες», του καταδικασμένου για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη «κόπηκε» με πλειοψηφία (9 στους 10) από την Ολομέλεια του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου και κατά συνέπεια δεν θα συμμετάσχει στις επικείμενες εθνικές εκλογές, ενώ αντίθετα ομόφωνα έλαβε το «πράσινο φως» για να συμμετάσχει στις εκλογές το κόμμα «ΕΑΝ» του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Αναστάσιου (Τάσου) Κανελλόπουλου.

Το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη δεν θα μετάσχει στις εκλογές καθώς το ανώτατο δικαστήριο έκρινε με βάση τον νέο νόμο, που ισχύει, ότι η υποψηφιότητα Κασιδιάρη, ως βουλευτή στην Α’ Αθήνας με το κόμμα Ελληνες, προσκρούει στη ρητή διάταξη του νόμου που απαγορεύει τη συμμετοχή σε εκλογές, όσων έχουν καταδίκες, έστω και με πρωτόδικη απόφαση για βαριά αδικήματα, ανάμεσά τους και εκείνο της εγκληματικής οργάνωσης.

Παράλληλα, το κόμμα ΕΑΝ που έχει ιδρύσει ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος, τελικά πέρασε τον έλεγχο της νομιμότητας από το ανώτατο δικαστήριο, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δημόσια, πριν υποβάλλει αίτηση συμμετοχής στις εκλογές, με το δικό του κόμμα, είχε δηλώσει ότι θα ηγηθεί του κόμματος Κασιδιάρη. Ωστόσο, η πραγματική σχέση των δύο ανδρών αφού αξιολογήθηκε από τον Αρειο Πάγο, δεν στάθηκε λόγος ικανός για τον αποκλεισμό του ΕΑΝ, καθώς στους συνδιασμούς του συγκεκριμένου κόμματος δεν υπάρχουν καταδικασμένα στελέχη της ΧΑ, ενώ δεν υπάρχουν άλλες αποδείξεις ότι πραγματικός ηγέτης του είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν εξεπλάγησαν από την απόφαση να επιτραπεί στο κόμμα του πρώην αντεισαγγελέα Τάσου Κανελλόπουλου να λάβει μέρος στις εκλογές. Εξηγούσαν περαιτέρω ότι σε περίπτωση που ο καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση Ηλίας Κασιδιάρης εκφράσει την στήριξή του στο κόμμα «ΕΑΝ», αυτό θα είναι πρόβλημα για την συμμετοχή του κόμματος του πρώην αντεισαγγελέα στις δεύτερες εκλογές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr