Τα δημοσκοπικά ευρήματα ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, αλλά και την πιθανή επίδραση της τραγωδίας στην Πύλο στη συμπεριφορά των ψηφοφόρων σχολίασε ο επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metron Analysis, μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο πολύνεκρο ναυάγιο, ο Στράτος Φαναράς υπογράμμισε ότι «υπάρχει μια θεωρία που λέει ότι όταν δεν μας αφορά κάτι προσωπικά, τότε έχει ένα διάστημα “ζωής” που επηρεάζει τα δημόσια πράγματα, το οποίο μπορεί να είναι και ένας μήνας και μετά υποχωρεί. Δεν ξέρω πώς θα λειτουργήσει αυτό το γεγονός. Δεν ξέρω αν στο συλλογικό υποσυνείδητο θα χρεωθούν ευθύνες και πού θα αποδοθούν. Οπότε νομίζω ότι καλό θα είναι να είμαστε πιο προσεκτικοί».

Οι δύο όψεις των εκλογών

Προσέθεσε, δε, ότι «δεν μπορώ να εικάσω, ειδικά μετά το προηγούμενο της τραγωδίας των Τεμπών όπου είδαμε ότι δημιουργήθηκε ένα έντονα απαισιόδοξο και οργισμένο κλίμα, το οποίο όμως μετά από μια, δυο εβδομάδες άρχισε να υποχωρεί. Επομένως καλύτερα θα ήταν να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα αυτή την εβδομάδα και να μην εικάσουμε» για την επίδραση της τραγωδίας στην πιθανή εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων

Αναφερόμενος ειδικά στις επερχόμενες εκλογές, ο κ. Φαναράς εκτίμησε ότι σε αντίθεση με την κάλπη της 21ης Μαΐου, η οποία επιφύλαξε διάφορες εκπλήξεις και ανατροπές για το πολιτικό σκηνικό στη χώρα, το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου θα έχει δύο όψεις. «Η μία όψη θα είναι η σταθεροποίηση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη περίοδο και βέβαια από ότι φαίνεται και η αυτοδυναμία για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τη Νέα Δημοκρατία».

«Η ΝΔ έχει μια απίστευτη σταθερότητα»

«Από την άλλη, η νέα Βουλή θα έλεγα ότι θα μοιάζει με ένα είδος εκκολαπτήριου για τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και η επόμενη περίοδος δεν ξέρω αν θα είναι μακρά η όχι, αλλά σίγουρα θα χαρακτηριστεί από τις διεργασίες για την ανάδυση ενός νέου ισχυρού πόλου ο οποίος θα μπορεί να αποτελεί το αντίπαλο δέος για την κυβέρνηση. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι από δω και πέρα δε θα έχουμε αντίπαλο δέος για την κυβέρνηση. Αυτό θα είναι μια πρωτοφανής συνθήκη σε όλη τη μεταπολιτευτική ιστορία», συμπλήρωσε.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, μετά βεβαιότητας, όσο μπορεί κανείς να μιλάει με βεβαιότητες, σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Φαναράς, δεν φαίνεται να υπάρχει το ενδεχόμενο για εκλογές τον Αύγουστο, καθώς είπε χαρακτηριστικά «η ΝΔ έχει μια απίστευτη σταθερότητα πάνω από το 40-41, κινείται εκεί μέσα στο ποσοστό δηλαδή που πήρε και δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό», δηλαδή, τελικά η ΝΔ να μην πετύχει το στόχο που εδώ και περίπου ένα χρόνο έχει θέσει, αυτόν της καθαρής και άνετης αυτοδυναμίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr