Το γεγονός ότι στις εθνικές εκλογές της Ελλάδας στις 21 Μαΐου δεν αναμένεται να προκύψει αυτοδυναμία, σημαίνει ότι θα υπάρξει βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα, καθώς οι αγορές θα περιμένουν να δουν αν θα προκύψει μία κυβέρνηση συνασπισμού ή αν θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος εκλογικής μάχης, σημειώνει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters.

Η ισχυρή θέση του νυν πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η δέσμευση για μεταρρυθμίσεις αναμένεται να καθησυχάσει τους επενδυτές, αν κερδίσει στις εκλογές. Παράλληλα, μια οικονομία σε ισχυρή κατάσταση σημαίνει ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να μη διαταράξει τις αγορές όπως συνέβη όταν κέρδισε το 2015, σημειώνει το Reuters. «Από εκεί που η Ελλάδα βρέθηκε κοντά στο να βρεθεί εκτός ευρωζώνης το 2015, η κατάσταση έχει αλλάξει και κανείς δεν έχει σοβαρές ανησυχίες βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη Andrew Kenningham.

Στο πλαίσιο της ανάλυσής του, το Reuters θλέτει πέντε ερωτήματα σχετικά με την επίδραση των εκλογών στις αγορές:

1. Ποιο είναι το μεγαλύτερο ζήτημα για τους ψηφοφόρους;

Η κρίση του κόστους ζωής, με τον πληθωρισμό να πλήττει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 12,1% τον Σεπτέμβριο και έκτοτε έχει επιβραδυνθεί στο 4,5% σε ετήσια βάση, καθώς υποχωρούν οι τιμές της ενέργειας. Ο μέσος ετήσιος μισθός εξακολουθεί να βρίσκεται περίπου 25% κάτω από το ανώτατο επίπεδό τους από το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. «Είδαμε μια τεράστια συμπίεση των μισθών τα τελευταία 10 χρόνια και οι άνθρωποι έχουν πραγματικά αισθανθεί την πίεση αυτή», δήλωσε ο Wolfangο Piccoli, συμπρόεδρος της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Teneo.

2. Τι σημαίνουν οι εκλογές για την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα;

Με τρεις από τις τέσσερις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας να βρίσκονται μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, οι εκλογές ενδέχεται να αποτελέσουν το τελευταίο εμπόδιο για να ανακτήσει η χώρα το καθεστώς που έχασε πριν από μία δεκαετία. Η S&P Global ανέφερε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση ΒΒ+ της Ελλάδας εντός του επόμενου έτους αν η νέα κυβέρνηση διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που θα ξεκλειδώσουν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Η Goldman Sachs από τη μεριά της έχει αναφέρει ότι η εκτέλεση του σχεδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη να τριπλασιάσει περίπου τις δαπάνες των κονδυλίων της ΕΕ φέτος θα μπορούσε να αποτελέσει το «τελικό βήμα» για μια αναβάθμιση. Το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού της Ελλάδας, στο 4% περίπου, είναι ήδη χαμηλότερο από εκείνο της Ιταλίας και μια ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα το οδηγούσε πιθανότατα χαμηλότερα. Αλλά πολλά από τα καλά νέα για την αξιολόγηση της Ελλάδας μπορεί να έχουν ήδη τιμολογηθεί, δήλωσε ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της BlueBay Asset Management Kaspar Hense.

3. Θα εγκαταλείψουν οι επενδυτές τις θέσεις τους στην Ελλάδα αν χάσει ο Μητσοτάκης;

Κάτι τέτοιο φαίνεται απίθανο. Οι επενδυτές θεωρούν σταθερή την ηγεσία του Μητσοτάκη, λόγω των ισχυρών σχέσεών του με τις ΗΠΑ και τις Βρυξέλλες, αλλά οι απόψεις για τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αλλάξει πολύ μετά την οικονομική κρίση. Εξάλλου, η Ελλάδα έχει έναν από τους καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη. «Οι επενδυτές αναζητούν πρώτα την πολιτική σταθερότητα και θα καλωσορίσουν τη συνέχιση της πρωθυπουργίας Μητσοτάκη», δήλωσε ο Piccoli της Teneo, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο «είναι σαφώς υπέρ της αγοράς». Μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να πλήξει το κλίμα, αλλά μια επανάληψη του 2015, όταν η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε τις ελληνικές μετοχές σε κατάρρευση κατά 24% εκείνο το έτος και τις αποδόσεις των ελληνικών 10ετών στο 19%, θεωρείται απίθανη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει πολύ πιο mainstream μετά την παραμονή του στην κυβέρνηση, οπότε δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε άλλη μια επανάληψη της αστάθειας του 2015», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars Wealth Management, George Lagarias.

4. Τι σημαίνουν οι εκλογές για τις ελληνικές μετοχές;

Μια αποφασιστική νίκη της Νέας Δημοκρατίας ή του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να φέρει βραχυπρόθεσμη υπεραπόδοση. Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει σημειώσει άνοδο περίπου 21% μέχρι στιγμής φέτος, ενώ ο ευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έχει σημειώσει άνοδο 10%. Η στροφή προς τις τράπεζες, που ενισχύεται από την άνοδο των επιτοκίων, συμβάλλει στην εξήγηση της υπεραπόδοσης του ΧΑ. Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για τη διάθεση των συμμετοχών της στις ελληνικές τράπεζες. Το κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, λέει ότι θα αποχωριστεί τις τραπεζικές του συμμετοχές μέχρι το τέλος του 2025. Κατέχει περίπου το 40% στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, το 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, το 9% στην Alpha Bank και το 1,4% στη Eurobank. «Τα καλά νέα είναι ότι μετά τις εκλογές και την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον και καλύτερες αποτιμήσεις για τις τράπεζες», δήλωσε ο Al Alevizakos, υψηλόβαθμο στέλεχος της AXIA Ventures Group.

5. Τι γίνεται με το ευρώ;

Οι εκλογές, που στο παρελθόν αποτέλεσαν έναυσμα για πώληση του ευρώ, δεν αποτελούν κάτι σημαντικό για τους traders αυτή τη φορά. Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και ένα εργαλείο έκτακτης αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ έχουν αμβλύνει τις ανησυχίες για διάσπαση της ευρωζώνης. «Το όλο θέμα των “περιφερειακών πιέσεων” έχει πραγματικά περάσει σε δεύτερη μοίρα», δήλωσε ο Adam Cole, υψηλόβαθμο στέλεχος στην RBC Capital Markets. Το ευρώ είναι ένα από τα νομίσματα της G10 με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, σημειώνοντας άνοδο άνω του 1,5% στα 1,087 δολάρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr