Τις εκτιμήσεις της για τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, αλλά και την επίδρασή τους στην οικονομία καταθέτει με νέα έκθεσή της η επενδυτική τράπεζα JP Morgan, προβλέποντας ότι,  τελικά, η ΝΔ θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το βασικό σενάριο

Συγκεκριμένα, ο «κολοσσός» της επενδυτικής τραπεζικής σημειώνει ότι «βλέπουμε κινδύνους αυξημένης μεταβλητότητας της αγοράς ενόψει των εκλογών του Μαΐου, ιδίως εάν η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αρχίσει να “σφίγγει” ενόψει των εκλογών. Ωστόσο, συνολικά διατηρούμε μια σε γενικές γραμμές εποικοδομητική μεσοπρόθεσμη προοπτική για τα ελληνικά ομόλογα, υπό το βασικό μας σενάριο για ενδεχόμενη κυβέρνηση υπό την ηγεσία της ΝΔ».

Συνέχιση της πολιτικής

Παράλληλα, η JP Morgan τονίζει ότι «δεδομένων των πρόσφατων δημοσκοπήσεων αλλά και της έλλειψης μπόνους 50 εδρών, η κοινή προσδοκία είναι ότι οι εκλογές του Μαΐου είναι απίθανο να δώσουν μια βιώσιμη πλειοψηφία. Ως εκ τούτου, μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, με βάση το νέο κανόνα πριμοδότησης στην πλειοψηφία, παραμένει το πιο πιθανό σενάριο. Η προσδοκία μας είναι ότι η ΝΔ θα σχηματίσει είτε αυτοδύναμη κυνέρνηση είτε κυβέρνηση συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ, μετά τις δεύτερες εκλογές, και θα συνεχίσει να εφαρμόζει μια εποικοδομητική πολιτική ατζέντα».

Από την άλλη, τονίζει ότι «παραμένουμε ουδέτεροι όσον αφορά την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα, δεδομένης της ισχυρής υπεραπόδοσης πρόσφατα και επίσης για τους κινδύνους αύξησης του πολιτικού “θορύβου”, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές της 21ης Μαΐου. Για τους επενδυτές που επιθυμούν αυξημένες θέσεις στην Ελλάδα, θεωρούμε ελκυστικό τα ομόλογα 8-10 ετών, καθώς διαπραγματεύεται ελκυστικά σε σχέση με άλλες περιφερειακές χώρες».

Ανάπτυξη και spreads

Η αμερικάνικη επενδυτική τράπεζα αναμένει πως η ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος θα κινηθεί στο 2,5%, με σημαντική μείωση του επιπέδου του δημόσιου χρέους. Παράλληλα, διατηρεί σταθερές τις εκτιμήσεις της για τα ελληνικά spreads και αναμένει να διευρυνθούν ελαφρώς το επόμενο διάστημα και έως τον Ιούνιο, προτού ξεκινήσουν να μειώνονται σταδιακά. Ειδικότερα, εκτιμά πως θα διαμορφωθούν στις 210 μ.β. τον Ιούνιο του 2023 από περίπου 170 μ.β. σήμερα, στις 190 μ.β τον Σεπτέμβριο, στις 180 μ.β. τον Δεκέμβριο, ενώ θα υποχωρήσουν στις 165 μ.β στο α΄ τρίμηνο του 2024.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr