Ακόμα και οι πλέον αισιόδοξοι υποστηρικτές της ΝΔ μάλλον δεν πίστευαν στα μάτια τους βλέποντας το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου, καθώς η ΝΔ αποδεικνύεται η απόλυτη κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίαζε συμπτώματα διάλυσης.

Θρίαμβος Μητσοτάκη

Σε μια από τις πλέον απρόβλεπτες – ως προς το μέγεθος της νίκης της – εκλογικές αναμετρήσεις, η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχαν σε απόλυτο βαθμό τους στόχους τους: πήραν καθαρή διαφορά – τι καθαρή, συντριπτική για τον αντίπαλό τους – και έβαλαν τα θεμέλια για την επόμενη αναμέτρηση, η οποία μάλλον θα διεξαχθεί στις 25 Ιουνίου ή το αργότερο στις 2 Ιουλίου. Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδείχθηκε σε απόλυτο κυρίαρχο του πολιτικού σκηνικού, αφήνοντας τον αντίπαλό του, πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, είκοσι εκατοστιαίες μονάδες πίσω του, και πλέον το μόνο που χρειάζεται είναι να διατηρήσει το 40,8% που πήρε την Κυριακή για να διασφαλίσει άνετη αυτοδυναμία και μια καθαρή τετραετία.

Το στίγμα της βραδιάς το έδωσε ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι «χωρίς αμφιβολία, ο πολιτικός “σεισμός” που εκδηλώθηκε σήμερα μας καλεί όλους να επιταχύνουμε τη διαδικασία για οριστική κυβερνητική λύση στον τόπο, ώστε η πατρίδα μας να έχει το συντομότερο δυνατόν έμπειρο χέρι στο τιμόνι της. Αυτό, άλλωστε, δήλωσαν και οι πολίτες, εγκρίνοντας τη βασική μας επιλογή, την επιλογή της αυτοδύναμης Ελλάδος και της αυτοδύναμης ΝΔ, αλλά και την προγραμματική μας θέση ότι αυτός τελικά είναι ο μόνος δρόμος για να υλοποιήσουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος».

Κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη πλευρά, το αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ – λίγο πάνω από 20% – εκπέμπει μια εικόνα κατάρρευσης (οι απώλειες σε σχέση με το 2019 αγγίζουν τις 12 εκατοστιαίες μονάδες), αλλά και πλήρους απόρριψης από το εκλογικό σώμα, το οποίο εμφανώς του γυρίζει την πλάτη. Ο Α. Τσίπρας, στο μήνυμά του μετά την παγίωση του αποτελέσματος παρέπεμψε στα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ για την αποτίμηση του αποτελέσματος και για να υπάρξουν αλλαγές που κρίνονται απαραίτητες, καθώς υπάρχει και η δεύτερη αναμέτρηση που έρχεται ταχέως. Ωστόσο, ουδείς γνωρίζει τι μπορεί να γίνει για να αλλάξει έστω και στοιχειωδώς η εικόνα, ενώ δεν υφίσταται η παραμικρή συζήτηση περί ανατροπής της. Αντιθέτως, πλέον υπάρχει κι ένας άλλος φόβος για την Κουμουνδούρου.

Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει

Και ο φόβος αυτός ακούει στο όνομα ΠΑΣΟΚ, το οποίο όχι μόνο κατάφερε να συγκεντρώσει διψήφιο ποσοστό (11,55%), αλλά σε ορισμένες περιφέρειες ήταν και δεύτερο κόμμα, πίσω από τη ΝΔ (η οποία, αξίζει να σημειωθεί, κυριάρχησε και σε περιφέρειες που το 2019 είχε νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ). Ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίστηκε στις δηλώσεις του προς τους οπαδούς του κόμματος που είχαν συγκεντρωθεί στη Χαριλάου Τρικούπη περιχαρής και τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ανανεωμένο και δυνατό για την επόμενη μεγάλη μάχη», ενώ τα στελέχη του δεν κρύβουν ότι πλέον επιδίωξή τους είναι να καταστούν αξιωματική αντιπολίτευση στις επόμενες εκλογές.

Νικητές και χαμένοι

Στους νικητές της βραδιάς συγκαταλέγεται και το ΚΚΕ, το οποίο εμφανίστηκε να κερδίζει δύο εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019, αλλά και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, που επίσης ενισχύθηκε ελαφρά σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Αντιθέτως, εκτός Βουλής φαίνεται ότι μένει το ΜεΡΑ25, το οποίο βρέθηκε πίσω από το κόμμα «Νίκη», αλλά και πίσω από την «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου (που επίσης δεν ξεπέρασαν το όριο του 3%) και πλέον δίνει μάχη επιβίωσης ενόψει των επαναληπτικών εκλογών. Όσο για το «ΕΑΝ» του κ. Κανελλόπουλου που τόσο είχε απασχολήσει το προηγούμενο διάστημα, περιορίστηκε σε ένα ισχνό 0,26%, χωρίς κάτι παραπάνω.

Σήμερα Δευτέρα, ο Κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, ώστε να λάβει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Κατά πάσα πιθανότητα, θα την παραδώσει σχετικά γρήγορα, όπως, άλλωστε διαφάνηκε και από τις δηλώσεις του, ώστε η διαδικασία των διερευνητικών εντολών να προχωρήσει με ταχύτητα και σύντομα αναμένεται να προκηρυχθούν και οι νέες εκλογές, και να διοριστεί και η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:

Εντολή αυτοδυναμίας! Θρίαμβος Μητσοτάκη, συντριβή ΣΥΡΙΖΑ, ανάσα στο ΠΑΣΟΚ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr