Γιάνης Βαρουφάκης εκλογές 2023

Τα σενάρια συμμετοχής σε συγκυβέρνηση ηττημένων έσπευσε να αποκλείσει ο ΓΓ του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθαρίζοντας πως «σε καμία των περιπτώσεων το ΜέΡΑ25 δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε καμία από αυτές τις κυβερνήσεις για τις οποίες σκέφτονται, ούτε θα υπάρξει ανοχή από εμάς».

Στην ερώτηση δε, αν θα μπορούσε να συμφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα για σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού – 5 σημείων κατά τις διαδικασίες των διερευνητικών εντολών, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Να μου κοπεί το χέρι από τον ώμο και επειδή ακριβώς ήμασταν στην ίδια κυβέρνηση και θυμάμαι τι σημαίνει αναντιστοιχία λόγων και έργων, άλλος ένας λόγος να μην πέσουμε ως ΜέΡΑ25 στην παγίδα να γίνει μία τράμπα αρχών για υπουργικά αυτοκίνητα»

«Δεν υπάρχουμε εμείς για να ξαναγίνει ο κ. Τσίπρας πρωθυπουργός»

Μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών για τις τοποθετήσεις Δραγασάκη – Τσακαλώτου σχετικά με την συμμετοχή του ΜεΡΑ25 σε συγκυβέρνηση με κορμό των ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι η άρνησή του στηρίζεται σε δύο σημεία:

«Η πρώτη διάσταση αφορά στους λόγους για τους οποίους το παράθυρο έχει κλείσει και δεν ξανανοίγει μετά τις εκλογές. Εμείς είμαστε ένα κόμμα που, συμφωνείτε-διαφωνείτε μαζί μας, το έχουμε αποδείξει ότι έχουμε μία συνέπεια. Αυτά που πιστεύουμε τα λέμε και αυτά που λέμε τα πιστεύουμε, χρόνια τώρα και δεν αλλάζουμε ανάλογα με τις συγκυρίες. Εμείς πιστεύουμε στην απλή αναλογική, την αγαπάμε, θεωρούμε ότι είναι συνώνυμη με τη Δημοκρατία, όμως η απλή αναλογική για να τιμηθεί πρέπει να τιμηθεί στην πράξη. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα ξεκάθαρο, ολιγαρχικό για εμάς, απαράδεκτο, μνημονιακό πρόγραμμα αλλά ξέρεις τι, κι εμείς, οι υπόλοιποι, οι οποίοι πιστεύουμε στην απλή αναλογική έχουμε μία ιερή υποχρέωση απέναντι στους πολίτες να τους πούμε: η διαφορά μας με τον Μητσοτάκη είναι για τα κόκκινα δάνεια, θα κάνουμε το α,β,γ, για το χρηματιστήριο ενέργειας το τάδε, το ΦΠΑ δεν θα το κρατήσουμε στο 24% θα το πάμε στο τάδε τοις εκατό, την προπληρωμή φόρου θα την αλλάξουμε και θα την κάνουμε έτσι. Μετά τις εκλογές σε 2,5 μέρες δεν προλαβαίνεις ούτε τα υπουργεία να μοιράσεις, και εμείς δεν φτιάξαμε το ΜέΡΑ25 για να πάρουμε ένα υπουργείο, το έχουμε αποδείξει το βράδυ του δημοψηφίσματος.

Εμείς δύο χρόνια προσκαλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, όποιον θέλει να μιλήσουμε για τα πράγματα που αφορούν στους πολίτες, όχι για το πώς θα μοιράσουμε τα υπουργεία μεταξύ μας. Να εξερευνήσουμε τις δυνατότητες σύγκλισης στα βασικά ζητήματα της χώρας. Όταν, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας κλείνει την πόρτα και λέει “καμία συζήτηση, ελάτε μετά”, ουσιαστικά μας λέει “ελάτε να πάρετε κανένα υπουργικό αυτοκίνητο και να μου δώσετε ψήφους εμένα να γίνω πρωθυπουργός”. Να μου κοπεί το χέρι από τον ώμο για να κάνω κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχουμε εμείς για να ξαναγίνει ο κ. Τσίπρας πρωθυπουργός ή να γίνει ο οποιοσδήποτε πρωθυπουργός».

«Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια»

Ο ΓΓ του ΜεΡΑ25 απάντησε και στο ενδεχόμενο δίλημμα που θα του τεθεί από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ: «ή κάνουμε κυβέρνηση ή κυβερνά ο Μητσοτάκης» λέγοντας: «Αυτό που έχει σημασία είναι να συνειδητοποιήσει ο κ. Τσίπρας ότι δεν μπορεί να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Μπορεί εκείνος να λέει άλλα πράγματα μετεκλογικά από αυτά που λέει προεκλογικά, εμείς δεν το κάνουμε αυτό».

Πάντως, ο ίδιος σημείωσε ότι επιθυμεί να σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη «αλλά χωρίς εμάς. Για σκεφτείτε το, ποιες είναι οι ουσιαστικές διαφορές, πέραν των προσωπικών διαφορών και αντεγκλήσεων, της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ; Είναι πολύ μικρές. Έχω κάτσει σχεδόν 4 χρόνια σε αυτή τη Βουλή και παρακολουθώ πάρα πολύ προσεκτικά τις θέσεις των κομμάτων, όχι τις κοκορομαχίες αλλά την ουσία, τι λένε για το χρηματιστήριο ενέργειας, λίγο-πολύ τα ίδια πράγματα…».

«Δεν θέλω να βγω από το ευρώ, έχει μεγάλο κόστος»

Τέλος, ανέφερε ότι «εγώ δεν προτείνω την έξοδο από το ευρώ. Τι λέω, υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία είναι προαπαιτούμενα για να αναπνεύσει μία χώρα, να μπορέσει να έχει πραγματική ανάπτυξη, όχι αυτό που παρουσιάζει η Κυβέρνηση.

Αν ρωτήσετε τον Χρ. Σταϊκούρα, χωρίς μικρόφωνα, γιατί έχουμε 24% ΦΠΑ; Γιατί δεν το πας στο 18%, στο 15% σε μια χώρα σπασμένη, που το 24% δημιουργεί και φοροδιαφυγή; Θα σας πει “δεν μ’ αφήνουν”. Ποιοι δεν τον αφήνουν; Η Τρόικα.

Κοιτάξτε τις χώρες που μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από εμάς, μετά το 1980-1981, ποιες είναι οι χώρες που πραγματικά “πέταξαν” ως αποτέλεσμα της εισόδου τους στην ΕΕ; Η Πολωνία, η Τσεχία, η Ουγγαρία. Τρεις χώρες που έχουν τριπλασιάσει το εθνικό τους εισόδημα, που έχουν γίνει επέκταση της γερμανικής βιομηχανίας, έχουν τεράστιες επενδύσεις και έχουν μία ραγδαία ανάπτυξη, πραγματική ανάπτυξη, παραγωγική ανάπτυξη, όχι ακίνητα και κόκκινα δάνεια. Τι κοινό έχουν αυτές οι χώρες; Δεν μπήκαν στο ευρώ. Ήταν τεράστιο λάθος η είσοδος στο ευρώ της Ελλάδας, αλλά ο γέγονε γέγονε. Παραδέχομαι ότι το να βγεις από το ευρώ έχει ένα πολύ μεγάλο κόστος γι’ αυτό δεν θέλω να βγω από το ευρώ αλλά δεν μπορώ να ανεχτώ το ΦΠΑ στο 24%. Το 24% του ΦΠΑ μέσα στο ευρώ σημαίνει συρρίκνωση του ελληνισμού. Μια κυβέρνηση του ΜέΡΑ25 αύριο το πρωί θα πάει το ΦΠΑ από το 24 στο 15%».

Δραγασάκης – Τσακαλώτος κάνουν λόγο για «κυβέρνηση ηττημένων»

Και τη στιγμή που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διά στόματος Αλέξη Τσίπρα αποκλείουν σχηματισμό «κυβέρνησης ηττημένων», κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται σε εντελώς διαφορετική γραμμή από αυτή που είχε διατυπώσει στο παρελθόν ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρώην αντιπρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαχειριστεί ενεργητικά τα συνταγματικά δικαιώματα, με βάση το αποτέλεσμα που θα προκύψουν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ακόμα και σε περίπτωση που το κόμμα του τερματίσει δεύτερο στις εκλογές. «Εννοούμε δηλαδή, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πάρει τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα διερευνήσει την περίπτωση να υπάρξει κυβέρνηση. Δεν θα μείνουμε αδρανείς σε όλα τα ενδεχόμενα» δήλωσε ο Γ. Δραγασάκης ενώ διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τα όσα έχει πει ο πρόεδρος του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει την εντολή και θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, ακόμη και εάν είναι δεύτερο κόμμα.

Σε παρόμοιο «μήκος κύματος» κινήθηκε και ο πρώην ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «νομίζω ότι μπορούμε να το επιδιώξουμε (σ.σ. τον σχηματισμό κυβέρνησης). Θα εξαρτηθεί από το πόσο κοντά είμαστε», ενώ όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις Τσίπρα ότι δεν θέλει την «κυβέρνηση ηττημένων», απάντησε ότι «άμα έχουν τρία κόμματα 47% ή 48% τι ηττημένοι θα είναι; Εδώ έχουμε κυβερνήσεις με πολύ μικρότερα ποσοστά…. Εδώ τη ΝΔ δεν την πειράζει να κυβερνήσει μετά τις δεύτερες εκλογές με 35%, 36% ή 38%».

Υποστήριξε, δε, ότι ο ίδιος δεν πιστεύει ότι σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις μπορεί να τις κάνει ένα κόμμα μόνο του με 38%. «Χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις και κανένα κόμμα δεν έχει το μονοπώλιο της σοφίας» σημείωσε, ενώ όταν ρωτήθηκε για την εμπειρία από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τις διαφωνίες για τις Πρέσπες, είπε ότι στον δικό του τομέα, τα οικονομικά, δεν δυσκολεύτηκαν να συνεργαστούν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr