Ολοταχώς προς επαναληπτικές εκλογές, πιθανόν στις 25 Ιουνίου, βαίνει η χώρα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι ο στόχος του παραμένει ο όσο το δυνατόν συντομότερο σχηματισμός αυτοδύναμης και σταθερής κυβέρνησης στη χώρα.

«Καμία προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης»

Αυτό έκανε απολύτως σαφές και στην επίσκεψή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προκειμένου να λάβει την πρώτη διερευνητική εντολή ως αρχηγός του πρώτου κόμματος, λέγοντας ότι «θεωρώ ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και θέλω βέβαια να επισημάνω ότι, αν ίσχυε χθες το εκλογικό σύστημα το οποίο θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές, η ΝΔ θα είχε ήδη μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία η οποία θα ξεπερνούσε τις 170 έδρες. Θεωρώ λοιπόν χρέος μου να συμβάλω κι εγώ ώστε να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αυτό το εμπόδιο, όπως απεδείχθη τελικά στην πράξη, της απλής αναλογικής».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «προτίθεμαι να σας επιστρέψω τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα, έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές, εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή μου ότι είναι αδύνατη η συγκρότηση κυβέρνησης, το συντομότερο δυνατό, ενδεχομένως και στις 25 Ιουνίου, αν καταφέρουμε να συντμήσουμε τις συνταγματικά προβλεπόμενες προθεσμίες. Πιστεύω ότι η χώρα χρειάζεται σήμερα μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση με προοπτική τετραετίας και όσο πιο γρήγορα κλείσει αυτή η εκκρεμότητα τόσο καλύτερο θα είναι για τη χώρα».

Τηλεφωνήματα

Όπερ και εγένετο, καθώς λίγο αργότερα, ο Κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε διαδοχικά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο, στους οποίους και επανέλαβε ότι θεωρεί πως δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή κι ότι προτίθεται να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Στόχος της ΝΔ, μετά τον χθεσινό της θρίαμβο (συγκέντρωσε ποσοστό 40,79% έναντι 20,07% του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και κατέρρευσε, 11,46% του ΠΑΣΟΚ, 7,23% του ΚΚΕ και 4,45% της Ελληνικής Λύσης) είναι να μη χαθεί καθόλου χρόνος με τα διαδικαστικά, ώστε μέχρι την αρχή της επόμενης εβδομάδας το αργότερο να έχει οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία και θα οδηγήσει τη χώρα στις νέες εκλογές, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, αυτή τη φορά, η οποία και θεωρείται από τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη ότι διασφαλίζει την αυτοδύναμη κυβέρνηση και τη σταθερότητα στη χώρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr