Πριν καν γεννηθεί, ένα νέο σενάριο περί σχηματισμού «κυβέρνησης ειδικού σκοπού» που φάνηκε να προκύπτει από μια δήλωση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, αναφλέγη και… καταστράφηκε σε «χρόνο dt».

H απάντηση Τσίπρα

Όλα άρχισαν από απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στη διακαναλική συνέντευξή του, σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Συγκεκριμένα, είπε ότι «μέσα στους γενικούς σκοπούς θα εντάξουμε και τους ειδικούς σκοπούς. Είναι νομίζω προτεραιότητα μας το ζήτημα της κάθαρσης στο θέμα των υποκλοπών. Και βεβαίως και της απόδοσης δικαιοσύνης στο έγκλημα των Τεμπών. Εμένα αυτή τη στιγμή αυτό που με απασχολεί είναι η νίκη στις εκλογές, γιατί πιστεύω ότι η νίκη ξεκλειδώνει την προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης, κυβέρνησης μακράς πνοής και σταθερότητας. Από εκεί και πέρα ας δούμε τα αποτελέσματα, θα έχουμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε, να εκτιμήσουμε. Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύπτει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών, αλλά ο στόχος μου δεν είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Είναι μια κυβέρνηση τετραετίας, σταθερότητας, μακράς πνοής που θα συμπεριλάβει και όλους αυτούς τους ειδικούς σκοπούς που είναι καίριας σημασίας για τη Δημοκρατία μας και την κοινωνία».

Η δήλωση μετά το debate

Η απάντηση αυτή ερμηνεύτηκε ως μια νέα προσέγγιση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μετά το debate των πολιτικών αρχηγών είχε δηλώσει ότι «η αναφορά του κύριου Ανδρουλάκη για την ανάγκη οι υπαίτιοι αυτού του παρακράτους να λογοδοτήσουν είναι εύλογη. Μόνο που είναι εξίσου εύλογο ότι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται ποτέ αυτό να γίνει πράξη. Μόνο με προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να γίνει αυτό πράξη. Στις 22 του Μάη ας αναλάβουμε λοιπόν όλοι μας τις ευθύνες που μας αναλογούν». Δηλαδή, ως μια πρόταση στα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη δημιουργία κυβέρνηση που θα συστήσει προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

«Όχι» από Ανδρουλάκη

Ωστόσο, πριν αλέκτωρ φωνήσαι, τα «όχι» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ήλθα ηχηρά: ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Alpha τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης μιας σταθερής, κανονικής και μακράς πνοής κυβέρνησης που θα ακολουθεί μια ολιστική ατζέντα. «Δεν αποκλείω τις συνεργασίες» υπογράμμισε ωστόσο έκανε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τη ρητορική και «τα σενάρια που αλλάζει κάθε λίγο, με αποτέλεσμα να γίνεται χορηγός του Κυριάκου Μητσοτάκη». Επίσης, απάντησε αρνητικά στην πρόταση του κ. Τσίπρα για Προανακριτική Επιτροπή για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Επανέλαβε την πρότασή του για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής χωρίς τη καταχρηστική χρήση του απορρήτου, έτσι ώστε να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια και να αποκτήσει περιεχόμενο -εάν συσταθεί στη συνέχεια- η Προανακριτική.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr