Διάγγελμα Μπάιντεν
FILE PHOTO: Democratic U.S. presidential candidate and former Vice President Joe Biden speaks about responses to the COVID-19 coronavirus pandemic at an event in Wilmington, Delaware, U.S., March 12, 2020. REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Ένα βήμα πριν ο Τζο Μπάιντεν εκλεγεί, και τυπικά, 46ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, το θρίλερ των αμερικανικών εκλογών μπαίνει σε νέο κύκλο. Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να απευθύνει απόψε διάγγελμα νίκης προς το έθνος, ο Ντόναλντ Τραμπ όμως διαμηνύει πως δεν αναγνωρίζει την ήττα του.

Η μάχη κρίθηκε σε Τζόρτζια και Πενσυλβάνια

Η καταμέτρηση είναι ακόμη ανοιχτή, όμως η ανατροπή στην Τζόρτζια και την Πενσυλβάνια και το προβάδισμα που πήρε εκεί ο Τζο Μπάιντεν δείχνει να προδιαγράφει οριστικά το αποτέλεσμα.

Από το επιτελείο των Δημοκρατικών έγινε το βράδυ (ώρα Ελλάδος) γνωστό ότι ο Τζο Μπέιντεν σχεδιάζει να απευθύνει διάγγελμα προς το αμερικανικό έθνος απόψε  από το Ντέλαγουερ, για να διακηρύξει την νίκη του.

Ηδη, δε, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, είπε ότι είναι «προφανές» ότι ο Μπάιντεντ «θα κερδίσει τον Λευκό Οίκο» και τον αποκάλεσε «εκλεγμένο πρόεδρο».

Επίσης, όπως μετέδωσαν το CNN και οι New York Times, η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA) των ΗΠΑ έχει ήδη θέσει τον εναέριο χώρο πάνω από την κατοικία του Δημοκρατικού υποψηφίου σε καθεστώς «προσωρινής απαγόρευσης πτήσεων» – γεγονός, που δείχνει ότι και το αμερικανικό σύστημα διοίκησης μπαίνει πλέον σε τροχιά προεδρίας Μπάιντεν.

Δεν αναγνωρίζει την ήττα ο Τραμπ – Κηρύσσει νομικό πόλεμο

Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν παραδίδει τα όπλα και ο δρόμος της μετάβασης δείχνει δύσβατος.

Το CNN μετέδωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος δηλώνει στους στενούς του συνεργάτες ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παραδεχθεί την ήττα του ακόμη κι εάν «κλειδώσει» η απώλεια της Τζόρτζια και της Πενσυλβάνια.

Λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ (ωρα Ελλάδος) μάλιστα, ο επικεφαλής ανταποκριτής του CNN στον Λευκό Οίκο Τζιμ Ακόστα μετέδωσε δήλωση του αμερικανού προέδρου που φέρεται να διαβίβασε το επιτελείο Τραμπ:

Τραμπ: Δεν θα σταματήσω ποτέ να μάχομαι

«Πιστεύουμε ότι ο αμερικανικός λαός», αναφέρει η δήλωση, «αξίζει πλήρη διαφάνεια στην καταμέτρηση των ψήφων και την πιστοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος. Το διακύβευμα δεν είναι μόνον αυτή η εκλογή. Είναι ζήτημα που αφορά την ακεραιότητα ολόκληρου του εκλογικού μας συστήματος.

Από την αρχή έχουμε πει πως όλες οι νόμιμες ψήφοι πρέπει να καταμετρηθούν και όλες οι παράνομες ψήφοι να μην μετρηθούν. Επί αυτής της βασικής αρχής συναντήσαμε την αντίσταση των Δημοκρατικών.

Θα επιμείνουμε σ’ αυτή την διαδικασία, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο που παρέχει ο νόμος, για να διασφαλίσουμε ότι ο αμερικανικός λαός μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στην διακυβέρνησή μας. Δεν θα σταματήσω ποτέ να μάχομαι για εσάς και για το έθνος μας».

Πηγή: economico.gr