Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ, έστω και άθελά του, να παραδέχθηκε ότι έχασε τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, Τζο Μπάιντεν (αν και στη συνέχεια, σε τυπική τραμπική αντίδραση, το αρνήθηκε και έκανε λόγο για «απάτη» και «νοθεία»), ωστόσο πλέον το πολιτικό ενδιαφέρον στη χώρα επικεντρώνεται στην Τζόρτζια και στις εκλογές για Γερουσιαστή της Πολιτείας.

Η «μάχη« για τη Γερουσία

Η Τζόρτζια δίνει στη Γερουσία δύο έδρες και τα δύο κόμματα δίνουν σκληρή μάχη από την έναρξη των επαναληπτικών εκλογών, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα να είναι καθοριστικό για το ποιο κόμμα θα έχει την πλειοψηφία από τον Ιανουάριο, αφού για την ώρα οι Ρεπουμπλικανοί έχουν κερδίσει 50 έδρες στη Γερουσία και οι Δημοκρατικοί διαθέτουν 48.

Αν το Δημοκρατικό Κόμμα κερδίσει τις δύο έδρες της Τζόρτζια, τότε ελέγχει και τη Γερουσία, αφού και τα δύο κόμματα θα διαθέτουν από 50 έδρες και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Δημοκρατική Καμάλα Χάρις, ως προεδρεύουσα της Γερουσίας θα μπορεί να σπάει την ισοψηφία υπέρ της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Στην αντίθετη περίπτωση, οι Ρεπουμπλικανοί θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο του ενός από τα δύο νομοθετικά σώματα στις ΗΠΑ (οι Δημοκρατικοί συνεχίζουν να ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, έστω κι αν υπέστησαν απώλειες) και θα μπορούν να εμποδίζουν την υλοποίηση πολλών από τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.

Οι τέσσερις μονομάχοι

Φυσικά, ο Μπάιντεν θα έχει τη δυνατότητα να εκδίδει Προεδρικά Διατάγματα -μια τακτική που ήταν ιδιαίτερα προσφιλής για τον Τραμπ-, ωστόσο, μια εχθρική σε αυτόν Γερουσία μπορεί να μπλοκάρει τα σχέδιά του για επενδυτικά προγράμματα σε υποδομές, αλλά και για νέο πρόγραμμα στήριξης όσων πλήττονται οικονομικά από την πανδημία του κοροναϊού.

Για την ιστορία, μονομάχοι για τις δύο έδρες της Τζόρτζια είναι ο Δημοκρατικός Τζον Όσοφ που είναι αντίπαλος του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Ντέιβιντ Πέρντιου και ο Δημοκρατικός αιδεσιμότατος Ράφαελ Γουόρνοκ που συγκρούεται στην επαναληπτική εκλογική διαδικασία με την γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων Κέλι Λέφλερ.

Πηγή: economico.gr