Σφοδρές αντιδράσεις στο ΚΙΝΑΛ προκάλεσαν δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, στις οποίες άφηνε να εννοηθεί ότι καταγράφηκαν φαινόμενα νοθείας στον α’ γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος.

Η καταγγελία

Όλα άρχισαν όταν ο πρώην πρωθυπουργός δημοσιοποίησε μια επιστολή του προς την αρμόδια επιτροπή του ΚΙΝΑΛ, με την οποία άφηνε υπόνοιες ότι ίσως είχαν συμβεί «λαθροχειρίες» στην εκλογική διαδικασία της προηγούμενης Κυριακής.  Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε:

Μου γνωστοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό μου στην ΕΔΕΚΑΠ, ότι κοινοποιήθηκαν στην Επιτροπή σας καταγγελίες σχετικά με την εκλογική διαδικασία της πρώτης Κυριακής.

Άμεσα, ζήτησα από την οργανωτική μου ομάδα τον ενδελεχή έλεγχο των τελικών αποτελεσμάτων. Κατόπιν διασταύρωσης των επίσημων στοιχείων της εταιρίας OTS, που αφορούν τους ηλεκτρονικά διαπιστευμένους στα tablet της εκλογικής διαδικασίας και τα αποτελέσματα ανά κάλπη, προέκυψε ότι σε 164 εκλογικά τμήματα (από σύνολο 841, δηλαδή στο 20% των εκλογικών τμημάτων) στις κάλπες βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από τους ανθρώπους που διαπιστεύτηκαν για να ψηφίσουν – διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 2.700 ψηφοδέλτια περισσότερα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο.

Δεδομένου ότι οι διαφορές που εντοπίστηκαν θέτουν ζήτημα διαφάνειας και προάσπισης του αδιάβλητου της διαδικασίας και ότι την Κυριακή επίκειται ο δεύτερος γύρος των εκλογών, ζήτω από την Επιτροπή σας ως το πλέον αρμόδιο καταστατικό όργανο να διερευνηθούν εις βάθος οι εν λόγω καταγγελίες, ώστε εκτός των άλλων να διασφαλιστεί η διαδικασία της Κυριακής.

Θύελλα αντιδράσεων

Η εν λόγω δήλωση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο ΚΙΝΑΛ, καθώς το περιεχόμενο της επιστολής έθετε υπό αμφισβήτηση, όχι μόνο την αξιοπιστία και το αδιάβλητο της διαδικασίας, αλλά συνολικά την προσπάθεια του κόμματος να βγει από μια δύσκολη περίοδο ενωμένο και ισχυρό.

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη απέδωσαν την ασυμφωνία στα δεδομένα που έχουν περαστεί στο ηλεκτρονικό σύστημα για τους ψηφίσαντες και τον αριθμό των ψήφων που ανακοινώθηκαν στο γεγονός ότι κατά τα διαστήματα που «έπεσε» το σύστημα (κάτι που συνέβη τρεις φορές μέσα στη μέρα, εφορευτικές επιτροπές που δέχονταν με ομόφωνη απόφαση τον κόσμο που περίμενε να ψηφίσει, σημειώνοντας τα στοιχεία με το χέρι.

Η ΕΔΕΚΑΠ «αδειάζει» Παπανδρέου

Σημειώνεται ότι μετά τις καταγγελίες Παπανδρέου συνεδρίασε εκτάκτως η ΕΔΕΚΑΠ και σε ανακοίνωσή της «άδειασε» τον πρώην πρωθυπουργό, καθώς όπως ανέφερε, «εξετάζει ήδη από το βράδυ της Κυριακής της 5ης Δεκεμβρίου όλα τα ζητήματα που τέθηκαν υπ όψιν της και που αφορούν στην εκλογική διαδικασία και ειδικότερα τη μη τήρηση, σε ορισμένες περιπτώσεις, των κατευθυντήριων οδηγιών της, τα οποία όμως δεν επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα. Η ΕΔΕΚΑΠ, ως αρμόδιο όργανο ενόψει της ψηφοφορίας της 12ης  Δεκεμβρίου θα εκδώσει νέα εγκύκλιο για την πιστή τήρηση των κανόνων από όλους. Ως αρμόδιο όργανο διεξαγωγής των εκλογών χαιρετίζει τη μαζική προσέλευση των 271.000 μελών και φίλων του Κινήματος Αλλαγής και τους καλεί να προσέλθουν ξανά στις κάλπες την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου».

«Ουδείς έθεσε θέμα για το αποτέλεσμα»

Μετά τις εξελίξεις αυτές, η πλευρά Παπανδρέου προσπάθησε να «μαζέψει» την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί και με ανακοίνωσή της ενημέρωνε ότι «με αφορμή δημοσιεύματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σχετικά με την επιστολή του Γιώργου Α. Παπανδρέου προς την ΕΔΕΚΑΠ, διευκρινίζεται ότι, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, δεν προέβη σε οποιαδήποτε καταγγελία, αντιθέτως, ζήτησε από την ΕΔΕΚΑΠ, να διερευνηθούν καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο όργανο.

Ουδείς μίλησε για νοθεία, ουδείς έθεσε θέμα για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής. Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, όπως όφειλε, έπραξε το αυτονόητο για την Παράταξη και το σεβασμό των κανόνων της εκλογικής διαδικασίας και με σκοπό τη διασφάλιση της διαδικασίας της ερχόμενης Κυριακής».

Τακτική «σκληρού ροκ»

Πάντως, η τακτική που ο Γ. Παπανδρέου ακολουθεί μετά τα αποτελέσματα της προηγούμενης Κυριακής έχει προκαλέσει πολλές απορίες, ακόμα και σε υποστηρικτές του, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός έχει αποδυθεί σε στρατηγική «σκληρού ροκ» σε βάρος του αντιπάλου του, Νίκου Ανδρουλάκη, κατηγορώντας τον ακόμα και για σύμπραξη με τον πρώην γραμματέα της ΝΔ, Ανδρέα Παπαμιμίκο για «μοίρασμα καρεκλών» στη διάρκεια της διακυβέρνησης Σαμαρά.

Η πλευρά Ανδρουλάκη έχει διαψεύσει κατηγορηματικά της (με ντοκουμέντα) κατηγορίες αυτές, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για fake news και ο ευρωβουλευτής συνεχίζει να στέλνει ενωτικό μήνυμα προς όλους του ψηφοφόρους και να τους καλεί να συμμετάσχουν και στον δεύτερο εκλογικό γύρο.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος στηρίζει Ανδρουλάκη στις εκλογές της Κυριακής, μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία, κατηγόρησε τον Γ. Παπανδρέου ότι έκανε «μια κίνηση που είχε συνέπειες σε εμένα». «Κατέστρεψε εμένα καταρχάς» ισχυρίστηκε, λέγοντας ότι «εάν δείτε τα αποτελέσματα στη δυτική Ελλάδα και στην Αττική όπου ήμουν πρώτος αλλά η διαφορά μου δεν ήταν η αναμενόμενη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr