Ως μεγάλη πρόκληση στον Τούρκο πρόεδρο θεωρείται μια κίνηση του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, ο οποίος διεκδικεί να ανατρέψει το καθεστώς Ερντογάν στις εκλογές της 14ης Μαΐου.

«Είμαι αλεβίτης»

Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος της συμμαχίας της τουρκικής αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αναφέρθηκε για πρώτη φορά δημόσια στο γεγονός ότι ανήκει στη μειονότητα των Αλεβιτών, ανατρέποντας ένα μεγάλο ταμπού στην Τουρκία. «Πιστεύω πως είναι καιρός να μιλήσω μαζί σας για ένα πολύ ιδιαίτερο, πολύ ευαίσθητο ζήτημα. (…) Είμαι αλεβίτης, είμαι ένας ειλικρινής μουσουλμάνος», ανέφερε σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε μέσω του Twitter.

Οι αλεβίτες, οι οποίοι δεν ακολουθούν ορισμένους κανόνες και τελετουργικά του ισλάμ, υπήρξαν θύματα διακρίσεων και σφαγών κατά το παρελθόν στην Τουρκία και εξακολουθούν να θεωρούνται αιρετικοί από ορισμένους σκληροπυρηνικούς σουνίτες. Ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ενδέχεται να γίνει ο πρώτος αλεβίτης πρόεδρος της Τουρκίας, υπόσχεται, αν εκλεγεί το Μάιο, να βάλει τέλος στις διακρίσεις και στις «θρησκευτικές διενέξεις που κάνουν να υποφέρει» η Τουρκία, χώρα της οποίας η πλειονότητα των κατοίκων της είναι μουσουλμάνοι, αλλά της οποίας το σύνταγμα κατοχυρώνει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

Πυρά Ερντογάν

Αναλυτές υποστήριζαν πως ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έχει γεννηθεί στην περιφέρεια Ντερσίμ (έχει μετονομασθεί Τουντσελί και βρίσκεται στην ανατολική Τουρκία), της οποίας ο πληθυσμός είναι στην πλειονότητά του Κούρδοι και αλεβίτες και είχε εξεγερθεί στο παρελθόν κατά της κεντρικής κυβέρνησης, δυσκολευόταν να πείσει τους συντηρητικούς σουνίτες ψηφοφόρους. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε στο παρελθόν στοχοποιήσει αυτή τη μειονότητα, κατηγορώντας τα μέλη της ότι «κυριαρχούν» μεταξύ των δικαστών στην Τουρκία και ότι επινοούν «μια νέα θρησκεία».

Στη διάρκεια της τρέχουσας προεκλογικής εκστρατείας, ο Ερντογάν δεν έχει επιτεθεί ανοικτά στον αντίπαλό του και αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) για τη θρησκευτική ταυτότητά του. «Αν σε απειλούν έμμεσα εξαιτίας της ταυτότητάς σου, μην ανησυχείς. Δεν θα αφήσουμε κανένα να είναι περιθωριοποιημένος σ’ αυτή τη χώρα. Θα είμαστε στο πλευρό σου όπως είμαστε για όλα τα θύματα», είχε δηλώσει ο Ερντογάν τον Ιούνιο του 2022 απευθυνόμενος στον Κιλιτσντάρογλου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr