Από το «δόξα τω Θεώ» στο «βόηθα Παναγιά» φαίνεται ότι κινείται η τουρκική αντιπολίτευση, η οποία, βάσει δημοσκοπήσεων, βρίσκεται μπροστά σε ιστορική ευκαιρία να εκθρονίσει μετά από 20 χρόνια απόλυτης κυριαρχίας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η πρόταση του HDP

Αιτία για το νέο «πονοκέφαλο» στη συμμαχία είναι η πρόσκληση που της απηύθυνε το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) για συνομιλίες σχετικά με την υποστήριξη του κοινού υποψηφίου κατά του ρντογάν στις εκλογές του Μαΐου στην Τουρκία, πρόσκληση που φαίνεται ότι έχει προκαλέσει αμηχανία μεταξύ των εθνικιστικών στοιχείων της ετερόκλητης ένωσης. Ο Μιθάτ Σάντσαρ, εκ των ηγετών του HDP, του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος στο τουρκικό κοινοβούλιο, απηύθυνε την πρόσκληση το βράδυ της Τρίτης αφού το αποτελούμενο από έξι κόμματα μπλοκ της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα είναι ο κοινός του υποψήφιος.

Δύο στελέχη της συμμαχίας της αντιπολίτευσης δήλωσαν στο Reuters ότι υπάρχουν φόβοι ότι τέτοιου είδους συνομιλίες με το HDP μπορεί να υπονομεύσουν την υποστήριξη μεταξύ των εθνικιστών ψηφοφόρων που είναι αντίθετοι με την φιλοκουρδική του στάση. Υπενθυμίζεται ότι το καθεστώς Ερντογάν έχει φυλακίσει σχεδόν το σύνολο της ηγετικής ομάδας του κόμματος και το κυνηγά αλύπητα, ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο εξετάζει προσφυγή κατά του HDP λόγω υποτιθέμενων σχέσεών του με τους Κούρδους αντάρτες, πράγμα που το φιλοκουρδικό κόμμα αρνείται, και απειλείται με επιβολή απαγόρευσης της λειτουργίας του.

Ο «ρυθμιστής»

Το HDP παίζει τον ρόλο του ρυθμιστή στις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου και είναι πολύ πιθανό ότι η συμμαχία της αντιπολίτευσης θα χρειασθεί την υποστήριξή του για να τερματίσει την εικοσαετή εξουσία του Ερντογάν. Φέρνοντας μαζί σοσιαλδημοκράτες, εθνικιστές, υποστηρικτές του κοσμικού κράτους και ισλαμιστές, η συμμαχία της αντιπολίτευσης έβαλε στην άκρη τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές για να υποστηρίξει τον κοινό υποψήφιο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Ταυτόχρονα, ο Μιθάτ Σάντσαρ απηύθυνε πρόσκληση προς το μπλοκ για συνομιλίες που θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο ώστε το HDP να υποστηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου. «Στόχος μας είναι η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, η ελευθερία. Βασικά, θέλουμε να μιλήσουμε για αρχές», δήλωσε στο δίκτυο Haberturk. Στέλεχος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης στην Τουρκία δήλωσε στο Reuters ότι η πρόσκληση του Σάντσαρ έρχεται «λίγο πρόωρα», προσθέτοντας ότι το θέμα της υποστήριξης του HDP θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της αντιπολίτευσης.

Φόβοι για απώλειες εθνικιστών

«Η ανοικτή υποστήριξη του HDP θα προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις, προερχόμενες κυρίως από το Κόμμα IYI και την βάση του», είπε αναφερόμενος στο εθνικιστικό κόμμα που είναι το δεύτερο σε μέγεθος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης. «Η υποστήριξη του HDP είναι εξαιρετικά σημαντική», είπε προσθέτοντας ότι μπορεί να υπονομεύσει την υποστήριξη αλλού. Αλλο στέλεχος προερχόμενο από άλλο κόμμα της συμμαχίας δήλωσε ότι η δημόσια υποστήριξη του HDP θα κόψει το ποσοστό του IYI κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες και του CHP κατά 2 έως 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Ορισμένες δημοσκοπήσεις στην Τουρκία δίνουν στην συμμαχία της αντιπολίτευσης το προβάδισμα απέναντι στον συνασπισμό του ΑΚΡ του Ερντογάν και του εθνικιστικού MHP, αλλά βραχεία κεφαλή. Το HDP συγκεντρώνει το 10% των ψήφων. Σε ομιλία του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν έκανε καμία αναφορά στο HDP και δήλωσε ότι τα υπόλοιπα πέντε κόμματα θα συμβάλουν στην επισφράγιση της εκλογικής νίκης. «Μία πολύ λεπτή ισορροπία πρέπει να βρεθεί εδώ. Διαφορετικά, θα υπάρξει τίμημα», δήλωσε ο δεύτερος κομματικός αξιωματούχος. «Ψήφοι που προέρχονται από το HDP μπορεί να είναι ίσες με αυτές που θα χαθούν για την συμμαχία».

Το «χαρτί» του Ερντογάν

Στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ερντογάν αναμένεται να παίξει το χαρτί των ισχυρισμών για σχέσεις του HDP με τους Κούρδους αντάρτες και τον ρόλο του φιλοκουρδικού κόμματος στην αντιπολίτευση. Αν και δεν είναι γνωστή η χρονική στιγμή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, έχει απορριφθεί το αίτημα του HDP για αναβολή της απόφασης μέχρι μετά τις εκλογές. Το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει ήδη παγώσει τους λογαριασμούς του κόμματος. Ο δεύτερος αξιωματούχος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι ορισμένοι Κούρδοι ψηφοφόροι δεν θα υποστηρίξουν την συμμαχία λόγω της συμμετοχής του IYI.

Ο Σάντσαρ δήλωσε ότι το HDP έπαιξε ρόλο κλειδί στην δημιουργία των πολιτικών ισορροπιών στην Τουρκία και αυτό πρέπει να γίνει παραδεκτό ανοικτά και όχι πίσω από κλειστές πόρτες. Πρόσθεσε ότι δεν έχει γίνει καμία πρόοδος από την παρουσίαση της πολιτικής του πλατφόρμας τον Σεπτέμβριο. Προηγουμένως, το HDP είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα παρουσιάσει τον δικό του υποψήφιο εάν δεν υπάρξουν συνομιλίες, αλλά ο Μιθάτ Σάντσαρ δήλωσε ότι το κόμμα επανεξετάζει την στάση του μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr