Η «ώρα της αλήθειας» για την Τουρκία πλησιάζει, καθώς την Κυριακή 14 Μαΐου τα 85 εκατομμύρια των κατοίκων της καλούνται να μεταβούν στα εκλογικά κέντρα και να εκλέξουν νέα Εθνοσυνέλευση και – κυρίως – νέο πρόεδρο, με πολλούς αναλυτές να εκτιμούν ότι η αναμέτρηση αυτή θα αποτελέσει και το τέλος της 20ετούς κυριαρχίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Ολοκληρώνοντας την προεκλογική του εκστρατεία, ο Ερντογάν μετέβη την Παρασκευή σε συντηρητική συνοικία της Κωνσταντινούπολης, όπου απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του και στη συνέχεια εγκαινίασε ένα τζαμί – ένα από τα χιλιάδες που έχουν ανεγερθεί επί της προεδρίας του σε όλη τη χώρα. Στην ομιλία του προειδοποίησε ότι η χώρα «θα πληρώσει βαρύ τίμημα» εάν κερδίσει τις εκλογές η αντιπολίτευση, μια εξακομματική συμμαχία που διψά για «εκδίκηση», όπως είπε.

Ο φόβος του «σουλτάνου»

Ωστόσο, το σύνηθες bravado του μοιάζει να τον έχει εγκαταλείψει, καθώς απάντησε σε ερώτηση για το ποιος θα αναδειχθεί νικητής στην εκλογική αναμέτρηση, λέγοντας ότι «θα μας το πουν οι κάλπες την Κυριακή», καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο αντίπαλός του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και υποψήφιος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης προηγείται με μικρή αλλά σταθερή διαφορά, αν και ουδείς μπορεί να προβλέψει αν τελικά θα συγκεντρώσει το 50% των ψήφων ή αν θα υπάρξει και νέος γύρος για την εκλογή προέδρου.

Ωστόσο, ο Ερντογάν αποκάλυψε και τον μεγάλο φόβο του για τις εκλογές, καθώς παραδέχθηκε ότι δυσκολεύεται να πείσει τους νέους (5,2 εκατομμύρια Τούρκοι θα ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές για πρώτη φορά) οι οποίοι, όπως είπε, δεν έχουν βιώσει το χάος και τη διαφθορά των κυβερνήσεων συνασπισμού. «Υπάρχει μια γενιά στη χώρα μας που δεν γνώρισε καμία σκοτούρα από εκείνες που μας έκαναν να υποφέρουμε», είπε, προσθέτοντας ότι «δυσκολευόμαστε να εξηγήσουμε τις αξίες μας σε αυτή τη νέα γενιά. Επειδή οι νέοι μας δεν κάνουν τη σύγκριση με την παλιά Τουρκία αλλά με χώρες που έχουν καλύτερες συνθήκες».

Η «εκδίκηση» των νέων

Ο ίδιος, πάντως, φάνηκε να ξεχνά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τους νέους όταν αυτοί αντιτάχθηκαν στα σχέδιά του το 2013 με τα εκτεταμένα επεισόδια στην αποκαλούμενη «μάχη του πάρκου Γκεζί», αλλά και πιο πρόσφατα στην πραξικοπηματική του προσπάθεια να διορίσει εκλεκτό του ως πρύτανη του πανεπιστημίου του Βοσπόρου, καταπνίγοντας τις διαμαρτυρίες και τις διαδηλώσεις τους με ακραία αστυνομική βία, καταστολή, συλλήψεις και τρομοκρατία. Οπότε, μάλλον είναι λογικό, έστω και την «ενδεκάτη ώρα» να συνειδητοποιεί ότι οι νέοι Τούρκοι του «γυρίζουν την πλάτη», χωρίς να μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πάνω από τους μισούς νέους θα προτιμούσαν να ψηφίσουν τον Κιλιτσντάρογλου. Όσον αφορά τους Κούρδους, που επίσης χαιρέτιζαν τις προσπάθειες εκδημοκρατισμού κατά τα πρώτα χρόνια της κυριαρχίας του Ερντογάν, τώρα θα στήριζαν επίσης τον αντίπαλό του. Οι παρατηρητές εκτιμούν ότι το διακύβευμα της Κυριακής είναι το δημοκρατικό μέλλον της Τουρκίας. «Είτε θα χάσει ο Ερντογάν, δίνοντας στην Τουρκία μια πιθανότητα να αποκαταστήσει τη δημοκρατία, είτε θα κερδίσει και ενδεχομένως θα παραμείνει στην εξουσία για το υπόλοιπο της ζωής του», σχολίασε ο Σονέρ Τσαγκαπτάι, ερευνητής στο Washington Institute.

Η στρατηγική Κιλιτσντάρογλου

Απέναντι στη δυσαρέσκεια που εκφράζει ένα μέρος της κοινωνίας, ο Κιλιτσντάρογλου βάσισε την εκστρατεία του σε θετικά μηνύματα, αποφεύγοντας τις προσωπικές επιθέσεις στον Ερντογάν για να επικεντρωθεί στις υποσχέσεις για την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και των ελευθεριών. Περιβάλλεται επίσης από οικονομολόγους που χαίρουν της εμπιστοσύνης των Δυτικών επενδυτών, αλλά και πρώην συμμάχων του Ερντογάν, ώστε να προσελκύσει το εθνικιστικό και συντηρητικό τμήμα των ψηφοφόρων.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης τονίζει ότι προτεραιότητά του είναι η επιστροφή στο κοινοβουλευτικό σύστημα, ώστε να κλείσει το κεφάλαιο της προεδρίας που απέκτησε παντοδυναμία μετά τη συνταγματική μεταρρύθμιση του 2017. Για να γίνει αυτό, η αντιπολίτευση θα πρέπει να κερδίσει και τις βουλευτικές εκλογές, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στη συντηρητική συμμαχία του Ερντογάν. Το CHP θα μπορούσε πάντως να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο εάν στηριχθεί από το φιλοκουρδικό κόμμα και τα κόμματα της αριστεράς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr