Στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο,  υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάθε υπουργός θα παραλάβει τον “μπλε φάκελο” με τον οδικό χάρτη του τομέα του. Σε αυτόν τον φάκελο περιγράφονται οι στόχοι του υπουργείου και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους. Πρόκειται για μια επιτελική κίνηση που προσδιορίζει το νέο κυβερνητικό κύκλο που ξεκινά με την προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης – όπως προκύπτει από την κατάταξη των υπουργείων και την πρώτη επίσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών που θα πραγματοποιήσει το απόγευμα της Τετάρτης – αναμένεται να επαναλάβει ότι κορυφαία προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση είναι η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας η οποία θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην υλοποίηση νέων επενδύσεων, στην οποία θα συμβάλει αποφασιστικά και η απορρόφηση των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων (Ταμείο Ανάκαμψης – ΕΣΠΑ) .

Η επίτευξη αυτών των στόχων αποτελεί άλλωστε απαράβατο όρο για την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αλλά και την αύξηση των μισθών (κατώτατος και μέσος) που αποτέλεσε βασική προγραμματική δέσμευση της ΝΔ.

Στις προτεραιότητες που θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου είναι επίσης η αναμόρφωση του ΕΣΥ, οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, η υλοποίηση ρεαλιστικών και άμεσων μέτρων για την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, τα «ανοιχτά μέτωπα» σε περιβαλλοντικά και πολεοδομικά ζητήματα, ζητήματα που αφορούν τα λεγόμενα υπουργεία της καθημερινότητας.

Ειδικότερα, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας καλείται να αλλάξει τον νοσοκομειακό χάρτη της χώρας με βάση τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού της κάθε περιοχής. Το υπουργείο Παιδείας να «τρέξει» την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στη Δικαιοσύνη το μεγάλο πρόβλημα είναι οι καθυστερήσεις στην απονομή της, ενώ για την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος «φλέγον» ζήτημα, μεταξύ άλλων, είναι η συνέχιση ή μη των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες.

Στις πρώτες 100 ημέρες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ περνάνε πάλι στον πλήρη κρατικό έλεγχο. Οι εταιρείες υδάτων είχαν μεταφερθεί στο Υπερταμείο με το 3ο Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τις άλλες ΔΕΚΟ και την κρατική περιουσία για 99 χρόνια. Θα είναι «ένα από τα τρία πρώτα νομοσχέδια» της νέας κυβέρνησης, που θα τις επαναφέρει υπό το υπουργείο Υποδομών και τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή Υδάτων και Ενέργειας.

Σε ότι αφορά τα εθνικά θέματα αναμένεται να επαναλάβει τις πάγιες θέσεις στα ελληνοτουρκικά ενώ η συζήτηση στο υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να επεκταθεί και στα ζητήματα της Oυκρανίας, το Κυπριακό και το μεταναστευτικό που περιλαμβάνονται στην ατζέντα της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr