Ενώ στο Μαξίμου δηλώνουν ότι οι εκλογές θα γίνουν «την Άνοιξη του 2023 ή στις αρχές του καλοκαιριού», χρονική περίοδο που ουσιαστικά ολοκληρώνεται η κυβερνητική τετραετία, οι έμπειροι περί τα εκλογικά “αναλυτές” εκτιμούν ότι οι πιθανότερες ημερομηνίες προσδιορίζονται τον Μάρτιο.

Όπως αναφέρουν, “είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να στηθούν κάλπες από τις 22 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου λόγω των εξετάσεων στα σχολεία” και θεωρούν πως  οι πιθανότερες ημερομηνίες αναζητούνται το αργότερο μέχρι 15 Μαΐου.

Κριτήριο η ημερομηνία των δεύτερων εκλογών

Με δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραπέμπει σε δεύτερες εκλογές καθώς, λόγω απλής αναλογικής, είναι εξαιρετικά δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, όλα δείχνουν ότι θα επιλέξει εκλογές τον Μάρτιο ή Απρίλιο ώστε οι δεύτερες κάλπες να στηθούν πριν από τις κατακτήριες εξετάσεις για τα Πανεπιστήμια και … πριν τα “μπάνια του Λαού”.

Οι ενδείξεις προσδιορίζουν τις πρώτες εκλογές 5,12 ή 19 Μαρτίου, ενώ η 26 Μαρτίου μάλλον θα αποκλειστεί καθώς είναι μία ημέρα μετά την Εθνική Εορτή, αλλά και σε ενδεχόμενο νέα κάλπη, αυτή θα έπεφτε μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα που το 2023 είναι από τις 9 Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων) μέχρι 16 Απριλίου που είναι το Πάσχα.

Η Κυριακή 2 Απριλίου είναι επίσης μια καλή ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών αφού οι δεύτερες κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν προτού ξεκινήσουν οι εξετάσεις στα σχολεία. Αν και σε αυτή την περίπτωση μέσα στην εκλογική αναταραχή βρίσκεται και η Μεγάλη Εβδομάδα. Το πιθανότερο λοιπόν είναι να έχουμε εκλογές τον προσεχή Μάρτιο.

“Ο λαός θα μας δώσει δεύτερη εντολή”

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο ετήσια συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που έγινε στην Κρήτη, ήταν σαφής ότι η ώρα των εκλογών είναι η άνοιξη του 2023. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Εξακολουθούμε να προηγούμαστε στις δημοσκοπήσεις με διαφορά μεταξύ οκτώ και δέκα ποσοστιαίων μονάδων. Και πιστεύω ότι όταν θα έρθει η ώρα, την Άνοιξη του 2023, να προβάλουμε τα επιχειρήματά μας στον ελληνικό λαό, θεωρώ ότι είναι λογικό να ισχυριστούμε ότι τηρήσαμε τις εκλογικές μας υποσχέσεις, ότι η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι ήταν όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση το 2019. Και είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός θα μάς δώσει μια δεύτερη εντολή για να ολοκληρώσουμε τη δουλειά που ξεκινήσαμε».

Πηγή: economico.gr