Την σφοδρή ενόχλησή του για το νέο βιβλίο του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, εξέφρασε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. Σε δήλωσή του, ο κ. Κυπριανού κατηγόρησε τον κ. Κοτζιά ότι μεταφέρει στο βιβλίο του «κουτσομπολιά» και ότι «στον βωμό της προώθησης ενός βιβλίου επιλέγει να ανοίξει μέτωπα και να δημιουργήσει κρίση».

Αφορμή για την αντίδραση του γ.γ. του ΑΚΕΛ στάθηκε απόσπασμα του βιβλίου, στο οποίο ο κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι ο κ. Κυπριανού το 2017 ζητήσε από τον τότε πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, την απομάκρυνσή του από το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Η απάντηση Κυπριανού

Αναλυτικά, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι «λυπούμαι που αναγκάζομαι να απαντήσω δημόσια στον κ. Νίκο Κοτζιά για τις αναφορές του στο πρόσφατο βιβλίο του, ότι δήθεν εγώ συνοδευόμενος από τον κ. Κατρούγκαλο ζήτησα τον Ιανουάριο του 2017 από τον τότε Πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα να τον απομακρύνει από τη θέση του και ότι συμπεριφερόμουν ως συγκυβερνήτης της Ελλάδας. Ειδικά αυτή η τελευταία αναφορά προσβάλλει τον ίδιο τον κ. Κοτζιά ως μέλος της Κυβέρνησης που υπηρέτησε και τον Α. Τσίπρα που του εμπιστεύθηκε την κρίσιμη θέση του Υπουργού Εξωτερικών».

«Ουδέποτε λειτούργησα ως συγκυβερνήτης»

Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι «ο κ. Κοτζιάς γνωρίζει πολύ καλά τι λεγόταν στις μεταξύ μας συζητήσεις αλλά και στις συζητήσεις μας με τον τότε Πρωθυπουργό, στις οποίες ήταν πάντοτε παρόντες και άλλα στελέχη του ΑΚΕΛ και το τότε στέλεχος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών κ. Βαγγέλης Καλπαδάκης. Ξέρει πολύ καλά ότι ουδέποτε λειτούργησα ως συγκυβερνήτης».

«Κουτσομπολιά»

Συμπλήρωσε, δε, ότι «επειδή τα γραπτά μένουν, οφείλω να σημειώσω ότι τα κουτσομπολιά που του μεταφέρθηκαν και τα οποία αφελώς ο κ. Κοτζιάς συμπεριέλαβε στο βιβλίο του, είναι διάτρητα. Καταρχάς γιατί το 2017 ταξίδεψα στη Γενεύη, στις Βρυξέλλες, στη Γιάλτα, στην Κούβα, στη Μόσχα, στο Λονδίνο και λοιπά. Δεν πήγα λοιπόν στην Αθήνα τον Γενάρη του 2017. Σε ότι αφορά τον κ. Κατρούγκαλο τον συνάντησα για πρώτη φορά μετά τον διορισμό του στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών. Διερωτούμαι λοιπόν γιατί αναφέρεται σε κάτι αναληθές ο κ. Κοτζιάς».

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ καταλήγει λέγοντας: «Ειλικρινά λυπούμαι, που στον βωμό της προώθησης ενός βιβλίου ο κ. Κοτζιάς επιλέγει να ανοίξει μέτωπα και να δημιουργήσει κρίση, για πρώτη φορά στην ιστορία, στις διαχρονικά καλές σχέσεις του ΑΚΕΛ τόσο με τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, όσο και με τον ίδιο, όπως τουλάχιστον εγώ θεωρούσα. Ελπίζω έστω και τώρα να κατανοήσει τη ζημιά που γίνεται».

Πηγή: economico.gr