«Άστραψε και βρόντηξε» από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Άμυνας, εκνευρισμένος από το γεγονός ότι παρατηρείται το φαινόμενων διαρροών ευαίσθητων πληροφοριών από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εκνευρισμός για τις διαρροές

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος στην απόφασή του μην αποκαλύψει σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής στοιχεία για τον εξοπλισμό που αποστέλλεται στην Ουκρανία ως εθνικά απόρρητα σημαντικά για την ασφάλεια της χώρας, επικαλέστηκε αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνού σε σχέση με τη διάταξη στη Λέσβο. «Μίλησαν οι αρχηγοί των επιτελείων και πέντε λεπτά μετά ήρθε ο συνάδελφος από τη Λέσβο ο οποίος προφανώς είχε μιλήσει με αξιωματικό ή υπαξιωματικό από εκεί (σ.σ. τη Λέσβο) και μας έλεγε για τη διάταξη στο νησί. Πέντε λεπτά μετά τους αρχηγούς» είπε χαρακτηριστικά.

«”Ελβετικό τυρί” στα επιτελεία»

Ο υπουργός Άμυνας δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του για τις διαρροές, λέγοντας ότι «θα θέσω θέμα στους αρχηγούς για το “ελβετικό τυρί” στα επιτελεία. Η άσκηση αντικατασκοπείας δεν έχει νόημα. Είναι πρόβλημα. Το συζητάνε όλοι στα καφενεία. Ποιοι; Αξιωματικοί; Υπαξιωματικοί; Προς Θεού. Είναι σημείο ανησυχίας αυτό. Η πληροφορία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους. Εκφράζω την ευχή να μιλάνε όλοι λιγότερο. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν μπορούν να διοχετεύουν πληροφορίες, ψάξε αυτό, δες εκείνο, δες αν ισχύει το άλλο».

Δεν παραχωρούνται Leopard και S-300

Κατά τα λοιπά, ο Ν. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε εμφατικά ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει στην Ουκρανία ως αμυντική βοήθεια τίποτε που θα αποδυναμώσει την αμυντική διάταξη της χώρας και των νησιών. Ξεκαθάρισε, δε, σχετικά με το αν θα αποσταλεί και νέο υλικό στην Ουκρανία, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραχωρήσει Leopard, S-300, αντιαρματικά και αντιπλοϊκά συστήματα που βρίσκονται στα νησιά, ενώ υπογράμμισε ότι «όποιος στέλνει αμυντικό υλικό αποζημιώνεται. Η χώρα μας ζήτησε αποζημίωση για το υλικό που παρείχε. Στην πρώτη παρέμβαση αιτηθήκαμε 8,5 εκατ ευρώ τα οποία εκκαθαρίστηκαν και θα καταβληθούν 7,7 εκατ ευρώ».

Δεν στείλαμε κρίσιμο υλικό

Υπογράμμισε, δε, ότι «το υλικό που αποστείλαμε δεν αποτελούσε κρίσιμο υλικό για τις ΕΔ. Δεν επηρεάζεται η στάθμη αποθεμάτων. Πρόκειται πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων που ήταν σε αποθήκες 3ης διαλογής. Έχουμε μεγάλα αποθέματα κάποια από αυτά διαθέτουμε για βοήθεια στην Ουκρανία. Είναι τυφέκια καλάσνικοφ και κάποια πολυβόλα. Πυρομαχικά φορητού οπλισμού κυρίως 155 χιλ. Είναι αντιαρματικά όπλα, φορητοί αντιαρματικοί πύραυλοι λίγοι. Ρουκέτες και λίγοι εκτοξευτές. Είμαι διατεθειμένος να σας δώσω την λίστα αλλά όχι σε ανοικτή συνεδρίαση. Διαθέτουμε όλα αυτά που παραχωρήθηκαν προς την Ουκρανία σε 50πλάσιο αριθμό στις αποθήκες μας».

Για το swap BMP-1 με Marder

Αναφερόμενος ειδικά στο ζήτημα της αποστολής ανατολικογερμανικών θωρακισμένων ΒΜΡ-1 στην Ουκρανία και αντικατάστασής τους με γερμανικά Marder, ο υπουργός Άμυνας, εξήγησε ότι «ο στρατός διαθέτει 185 τεθωρακισμένα BΜP-1.[…] Αυτά που σκεπτόμαστε να παραχωρήσουμε είναι εκείνα που δεν διαθέτουν πυροβόλο. Το πού βρίσκονται δεν είναι να το πούμε τώρα. Για τα BΜP-1 είναι δύσκολη η εξεύρεση ανταλλακτικών. Δεν έχει γίνει εκσυγχρονισμός τους. […] Στον αντίποδα τα γερμανικά έχουν αποδειχθεί επιτυχημένα οχήματα. Δεν θα πάρουμε γουρούνι στο σακί. Ξέρουμε σε ποια κατάσταση είναι τα δικά μας, αλλά θέλουμε να δούμε σε ποια κατάσταση είναι τα γερμανικά. Πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για ταυτόχρονη παροχή πυρομαχικών . Απομένουν και κάποια τεχνικά και οικονομικά θέματα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr