Ένα έγγραφο των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσε υποστηρίζει ότι η αντεπίθεση της Ουκρανίας δεν σημειώνει ουσιαστική πρόοδο, καθώς ο στρατός δεν αξιοποιεί πλήρως τη δυτική εκπαίδευση.

“Ελλείψεις στην ηγεσία”

To απόρρητο έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή της Bild εκτιμά ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες που εκπαιδεύονται από δυτικές δυνάμεις παρουσιάζουν “μεγάλη μαθησιακή επιτυχία“, αλλά απογοητεύονται από τους ανωτέρους τους. Προειδοποίησε ότι ο στρατός τείνει να προωθεί στρατιώτες με πολεμική εμπειρία έναντι εκείνων με εκπαίδευση του ΝΑΤΟ, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένοι έχουν “σημαντικές ελλείψεις στην ηγεσία“.

Σημείωσε επίσης “ελλείψεις” στην “εφαρμογή των διαδικασιών διαχείρισης… οι οποίες μερικές φορές οδηγούν σε λανθασμένες και επικίνδυνες αποφάσεις“. Ανώτερη πηγή του βρετανικού στρατού σχολίασε το έγγραφο, λέγοντας ότι δεν είναι χρήσιμο να “επικρίνεται αδικαιολόγητα η Ουκρανία“. “Σίγουρα [οι Ουκρανοί] έχουν πολλά προβλήματα, αλλά δεν νομίζω ότι αυτή η γερμανική κατηγορία είναι ένα από αυτά” είπε.

“Δεν αναμένεται γρήγορη και εύκολη”

Στις 24 Ιουλίου, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου εκτίμησε ότι η συνεχιζόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας “δεν μπορεί να αναμένεται ότι θα είναι γρήγορη και εύκολη“. Ο ερευνητικός οργανισμός δημόσιας πολιτικής παρατήρησε τις δυσκολίες στη διατήρηση μιας ώθησης μέσω των ρωσικών γραμμών, δεδομένου του χρόνου που είχε η Ρωσία για να ανασυνταχθεί και να προετοιμαστεί.

Η πρόσφατη αξιολόγηση επεσήμανε επίσης την έλλειψη αεροπορικής υπεροχής και την περιορισμένη αεράμυνα της Ουκρανίας – και τα δύο θέματα που έχουν αναφερθεί καθώς ο Ζελένσκι πιέζει για περισσότερη δυτική βοήθεια. Τρίτον, η ISW σημείωσε ότι η προέλαση θα περιοριστεί από τη Ρωσία που “βελτιστοποιεί τις επιχειρήσεις της“, επιβραδύνοντας τις δικές της προόδους για να διατηρήσει τα κεκτημένα της και να προστατεύσει το στρατό της.

Στρατηγική φθοράς

Εν τω μεταξύ, ο ανώτερος Βρετανός αξιωματούχος ναύαρχος σερ Τόνι Ράντακιν υποστήριξε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Ρωσία έχει χάσει τις μισές από τις πολεμικές της ικανότητες από την έναρξη του πολέμου. “Πέρυσι, έριξε 10 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού, αλλά στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί να παράγει 1 εκατομμύριο βλήματα το χρόνο. Έχει χάσει 2.500 άρματα μάχης και, στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί να παράγει 200 άρματα μάχης το χρόνο“.

Η οργάνωση της Ρωσίας έχει υπονομευθεί περαιτέρω από τις συγκρούσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και της Ομάδας Wagner, της εταιρείας μισθοφόρων που υποστηρίζει την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, η οποία προχώρησε σε ανταρσία σε βάρος της ρωσικής ηγεσίας κυρίως δε της ηγεσίας του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στα τέλη του περασμένου μήνα. Ο Ράντακιν δήλωσε τον Ιούλιο ότι η στρατηγική φθοράς του Κιέβου προκαλεί σταθερές απώλειες στις άμυνες της Ρωσίας.

Το ζήτημα της Πολωνίας

Ωστόσο, υπογράμμισε και τα όρια της αεράμυνας και των πυρομαχικών της Ουκρανίας που συγκρατούν την αντεπίθεση. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι η αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων θα “αποκτήσει σύντομα ρυθμό“. Περίπου 100 τετραγωνικά μίλια εδάφους έχουν ανακτηθεί από τότε που ξεκίνησε η αντεπίθεση πριν από περίπου δύο μήνες, ωστόσο, όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες.

Τα δυτικά έθνη εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με αυτό που φαίνεται να είναι κοινές εκπαιδευτικές ασκήσεις μεταξύ των δυνάμεων της Ομάδας Wagner και των δυνάμεων της Λευκορωσίας στα πολωνικά σύνορα, με τη Βαρσοβία να ανακοινώνει ότι θα ενισχύσει δραματικά τις στρατιωτικές δυνάμεις της στα σύνορα με την πιο στενή σύμμαχο της Ρωσίας και να διασφαλίσει το διάκενο Suwałki, ένα χώρο μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας, που χωρίζει τη Λευκορωσία από το ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, που θεωρείται σημείο ευπάθειας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr