Τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της Ε.Ε. της περιοχής, καθώς επίσης την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, υποδέχεται σήμερα Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ένα άτυπο δείπνο για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής.

 • Ένας καλεσμένος-έκπληξη της βραδιάς, πάντως, φαίνεται πως θα είναι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, του οποίου η άφιξη κρατήθηκε επτασφράγιστο μυστικό από την Αθήνα. Ο κ. Ζελένσκι είναι σε ευρωπαϊκό τουρ αυτές τις μέρες, έχοντας επισκεφθεί τη Σουηδία, τη Δανία και την Ολλανδία, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει περιλάβει το όνομα του κ. Ζελένσκι στους συμμετέχοντες της άτυπης διάσκεψης, ούτε στα διμερή ραντεβού του πρωθυπουργού. Πλην όμως, σπανίως ο κ. Ζελένσκι προαναγγέλλει τις εμφανίσεις του, εξ ου και δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση. Θεωρείται, παράλληλα, πιθανό ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ζελένσκι να τα πούνε και κατ’ ίδιαν, εφόσον ο Ουκρανός ηγέτης θα βρίσκεται στη χώρα μας.

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Δευτέρα και Τρίτη καθώς και το άτυπο δείπνο το βράδυ της Δευτέρας, σηματοδοτούν, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές τον ηγετικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Παράλληλα αναδεικνύουν και την δυναμική επιστροφή της στα Βαλκάνια από το 2019 καθώς έχει ενισχύσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια το γεωπολιτικό και ενεργειακό αποτύπωμά της στην περιοχή, στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά και ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής και επιθυμεί την ευρωπαϊκή τους ενσωμάτωση, για την οποία υπάρχουν προϋποθέσεις.

20 χρόνια από την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης»

Η κίνηση έχει και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς στις 21 Ιουνίου συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης» της Συνόδου Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε και η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη αρκετών χωρών της περιοχής στην Ε.Ε.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει επανειλημμένα επαναβεβαιώσει την σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, η οποία καθίσταται ακόμη πιο σημαντική στο νέο περιβάλλον προκλήσεων που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Δευτέρα 21 Αυγούστου και την Τρίτη 22 Αυγούστου 2023 έχει ως εξής:

 • Δευτέρα 21 Αυγούστου
  11:00 Διμερής συνάντηση με την Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Borjana Krišto,
  13:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Ion-Marcel Ciolacu,
  15:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, Andrej Plenković,
  20:15 ‘Ατυπο δείπνο με τους ηγέτες και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης».
 • Τρίτη 22 Αυγούστου
  9:00 Διμερής συνάντηση με την Πρόεδρο της Μολδαβίας, Maia Sandu,
  10:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Jakov Milatović,
  10:45 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου, Albin Kurti.

Υπενθυμίζεται ότι η Αλβανία, η οποία προσκλήθηκε σε επίπεδο Προέδρου, δεν θα εκπροσωπηθεί. (Δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί θετικά και ο ηγέτης της Σλοβενίας).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr