Τουρκία τριμερής

Νέα έκρηξη οργής από την Αγκυρα, απειλές Τσαβούσογλου προς την Αθήνα και τουρκικές νουθεσίες προς το Κάιρο προκάλεσε η τριμερής σύνοδος Ελλάδας-Αιγύπτου και Κύπρου.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την σύνοδο νέα εκδήλωση εχθρικών πολιτικών της Ελλάδας και της Κύπρου κατά της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

Μήνυμα Τσαβούσογλου στην Αίγυπτο – Απειλές κατά της Ελλάδας

Χρησιμοποιεί μάλιστα έντονη φρασεολογία και κατά της Αιγύπτου που και υπέγραψε την κοινή δήλωση τονίζοντας ότι η αιγυπτιακή διοίκηση “δεν έχει καταλάβει ακόμη τον πραγματικό τρόπο με τον οποίο μπορεί να συνεργαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Παράλληλα, με χροιά απειλής προς την Ελλάδα και την Κύπρο, το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτει: «Εχουμε δείξει σε φίλους και εχθρούς ότι καμία πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ δεν μπορεί να είναι επιτυχής. Η Τουρκία υποστηρίζει ενεργειακά έργα που θα αυξήσουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής. Ωστόσο, αυτά τα έργα δεν πρέπει να αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς».

Επαναλαμβάνει επίσης τους ισχυρισμούς για μαξιμαλιστικές και παράνομες αξιώσεις Ελλάδας και Κύπρου που παραβλέπουν τους Τουρκοκύπριους και αναφέρει:

«Η απαραίτητη απάντηση δόθηκε στις προσπάθειες αυτών των δύο να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας για να προκαλέσουν ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε αποφασιστικά τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Η έκρηξη οργής της Αγκυρας για τις νέες στρατηγικές συμμαχίες

Η νέα έκρηξη οργής της Τουρκίας έρχεται να προστεθεί στις εξίσου θερμές αντιδράσεις της Αγκυρας για τις δύο αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με Γαλλία και ΗΠΑ – αντιδράσεις, που σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους καταδεικνύουν την βαθιά ενόχληση του Ερντογάν για την πολιτική συμμαχιών της χώρας μας και την αναβάθμιση του γεωπολιτικού της ρόλου στην περιοχή.

Η Κοινή Διακηρυξη της τριμερούς

Στην κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν χθες, μετά την τριμερή, οι οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, υπάρχουν σαφή και καθαρά μηνύματα προς την Τουρκία.

Οι τρεις χώρες καλουν την Τουρκία «να απέχει από προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, όπως η παρενόχληση ερευνητικών πλοίων που έχουν αδειοδοτηθεί από την Ελλάδα ή την Κύπρο», υπογραμμίζοντας ότι σε ένα επιθετικό περιβάλλον ή υπό την απειλή χρήσης βίας δεν μπορεί να διενεργηθεί παραγωγικός διάλογος με αποτελέσματα. Υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία «του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Στο κείμενο γίνεται αναφορά και στην υπογραφή της τριμερούς ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών, έργο που, όπως υπογραμμίζεται, «ενισχύει την οικονομική συνεργασία μας και την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού όχι μόνο των εμπλεκομένων χωρών, αλλά και της Ευρώπης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr