Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για σήμερα, Δευτέρα ζήτησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την επίθεση και την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας.
Αύξηση του επιπέδου φύλαξης κρίσιμων υποδομών
Ο Ρώσος πρόεδρος είχε ζητήσει ήδη από την FSB να αυξήσει το επίπεδο φύλαξης σε κρίσιμες υποδομές, όπως στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ενώ φαίνεται να επισπεύδει την εκπαίδευση των νεοσύλλεκτων στρατιωτών, προκειμένου να σταλούν στο μέτωπο της Ουκρανίας.
Συνεργάτες του Πούτιν έκαναν λόγο για σοβαρά αντίποινα απέναντι στην επίθεση των Ουκρανών στη γέφυρα της Κριμαίας, ενώ μόλις χθες, τοποθετήθηκε νέος επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα, ενώ καταστράφηκε ο ένας οδικός διάδρομος και υπέστη ζημιές ο σιδηροδρομικός άξονας και ένα τρένο, που έτυχε να διέρχεται από το σημείο εκείνη τη στιγμή.
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για τεράστια ποσότητα εκρηκτικών, η έκρηξη των οποίων προκάλεσε ωστικό κύμα σε μία πάρα πολύ μεγάλη απόσταση.
Eυθείες πυρηνικές απειλές
Οι στρατιωτικές αποτυχίες του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία αυξάνουν τον κίνδυνο ο Ρώσος πρόεδρος να καταφύγει στο πυρηνικό του οπλοστάσιο, όπως υποστηρίζουν κάποιοι αναλυτές αλλά και Ρώσοι αξιωματούχοι.
Πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος και πόσο μεγάλη πυρηνική δύναμη είναι η Ρωσία σε σχέση με τις χώρες της Δύσης;
Η Ρωσία διαθέτει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο. Περισσότερες λεπτομέρειες είναι γνωστές για τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, για τα οποία η Μόσχα οφείλει να ενημερώνει την Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της συνθήκης New START, της μοναδικής διμερούς συνθήκης αφοπλισμού και ελέγχου των όπλων που εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ.
Για τα τακτικά πυρηνικά όπλα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για χρήση στο πεδίο της μάχης, δεν έχει υπάρξει ποτέ ρύθμιση και γενικά, επικρατεί ελάχιστη διαφάνεια σε ό,τι τα αφορά.
Στα 2.000 τα ρωσικά τακτικά πυρηνικά
Η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων εκτιμά ότι η Ρωσία διαθέτει περίπου 5.997 πυρηνικές κεφαλές και περίπου 2.000 τακτικά πυρηνικά όπλα. Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν διαδικασία αποσυναρμολόγησης των τακτικών πυρηνικών όπλων μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, θεωρώντας ότι ο σκοπός για τον οποίο κατασκευάστηκαν ήταν πλέον ξεπερασμένος, καθώς και ότι η αποθήκευσή τους συνιστούσε κίνδυνο. Σήμερα έχει λίγο περισσότερα από 200.
Τα τακτικά όπλα είναι μικρότερου βεληνεκούς και χαμηλότερης ισχύος σε σχέση με τα στρατηγικά, που έχουν την ικανότητα να διασχίσουν ωκεανούς και να καταστρέψουν ολόκληρες πόλεις.
Επιπλέον, τα τακτικά έχουν ισχύ 1 έως 50 κιλοτόνων, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, και λογικά και η Ρωσία, διαθέτουν όπλα περίπου 0,3 κιλοτόνων, τα οποία είναι ικανά να προκαλέσουν έκρηξη συγκρίσιμη με εκείνη που σημειώθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού στον Λίβανο τον Αύγουστο του 2020.
Η βόμβα Little Boy που κατέστρεψε τη Χιροσίμα το 1945, είχε ισχύ 15 κιλοτόνων. Τον Οκτώβριο του 1961, μόλις ένα χρόνο πριν από την πυραυλική κρίση στην Κούβα, η ΕΣΣΔ πυροδότησε βόμβα 50 μεγατόνων στο αρκτικό αρχιπέλαγος Nueva Zembla, περίπου 1.700 φορές πιο ισχυρή από την πρώτη που έριξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ιαπωνία στην τελική φάση του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.


Πηγή: economico.gr