ΜΕΘ κορονοϊός

Συναγερμό προκαλεί η έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού, την ώρα που η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού παραμένει καθηλωμένη στο 60% ακυρώνοντας κάθε προσδοκία για τείχος ανοσίας.

Ο χθεσινός αριθμός των 4.165 νέων μολύνσεων αποτελεί ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων για το τελευταίο δίμηνο, ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται άλμα και του αριθμού των διασωληνωμένων  με εμφανή πια την πίεση και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Εκρηξη του αριθμού των διασωληνωμένων – Γέμισαν οι ΜΕΘ στην βόρεια Ελλάδα

Με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά οι διασωληνωμένοι ασθενείς Covid-19 την Τρίτη κατέγραψαν επίσης ρεκόρ διμήνου (380) με την τάση να είναι αυξητική. Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία τους είναι ανεμβολίαστοι, την ίδια ώρα όμως ο αριθμός των εμβολιασμών έχει πέσει στο ναδίρ και δεν ξεπερνά πλέον τους 300 ημερησίως σε όλη την χώρα.

Η κατάσταση προκαλεί εντονότατη ανησυχία ειδικά στην βόρεια Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη οι ΜΕΘ είναι ήδη ασφυκτικά γεμάτες και σε όλα τα νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Μακεδονίας-Θράκης) υπάρχουν μόνο δύο ελεύθερα κρεβάτια ΜΕΘ covid. Ήδη έχουν αρχίσει να διασωληνώνονται (πάλι) ασθενείς εκτός Εντατικής και να μεταφέρονται σε κλίνη ΜΕΘ, όπου αυτή βρεθεί εντός 48 ωρών.

Την ανησυχία επιτείνουν και οι αυξητικές μεταβολές στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των δέκα από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Οι καθαρά αυξητικές τάσεις κυμάνθηκαν από +33% στη Θεσσαλονίκη έως +247% στον Άγιο Νικόλαο, ενώ μικρότερες αυξήσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής (+11%) και στο Βόλο (+14%). Μικρή μείωση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Ξάνθη (-18%) και στα Ιωάννινα (-27%).

Πρόβλεψη Σαρηγιάννη για 5.000 κρούσματα

Επιθετική εισβολή του τέταρτου κύματος της πανδημίας δείχνουν και οι προβλέψεις του  καθηγητής περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος εκτίμησε, μιλώντας στον Σκάι, πως τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού θα φτάσουν τα 5.000 στα μέσα του Νοεμβρίου, ενώ οι θάνατοι κατά μέσο όρο θα αγγίξουν τους 60 ημερησίως.

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες ή τουλάχιστον σταθεροποίηση τους στα υψηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αν θέλουμε να μετριαστεί αυτή η αύξηση, πρέπει να διπλασιαστούν άμεσα τα τεστ ανίχνευσης κορονοϊού».

Κι ενώ «βράζει» πάλι το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη, όπου το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι μόλις 52%, φαίνεται πως ο περσινός εκτροχιασμός δεν έγινε μάθημα: Στην καθιερωμένη λιτανεία των λειψάνων του Αγίου Δημητρίου και της εικόνας της Παναγίας της Πορταϊτισσας παρατηρήθηκαν μεγάλοι συνωστισμοί με την πλειονότητα των πιστών να μην φορούν μάσκα και να ασπάζονται τα εικονίσματα.

Το τείχος των αρνητών

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δήλωσε πως αν αύριο αποφασιστεί να μην υπάρχουν θεατές στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης για την 28η Οκτωβρίου, αυτή «θα είναι μια δικαιολογημένη απόφαση».

Εξηγώντας ποια είναι η επιδημιολογική εικόνα στην χώρα, είπε πως η πανδημία σε αυτή την χρονική στιγμή αφορά το ένα τρίτο των πολιτών  που δεν έχουν εμβολιαστεί, και από εκεί προέρχονται οι σοβαρές νοσηλείες και οι απώλειες.

«Αν τα δύο τρίτα επιθυμούν δημοκρατικά να αυτοπεριοριστούν αποδεχόμενοι την άρνηση του ενός τρίτου, αυτό είναι κάτι που μπορούν να το πράξουν. Εμείς συνιστούμε τον εμβολιασμό. Για το ένα τρίτο των ανθρώπων που κατασκευάζουν στο μυαλό τους πράγματα και αρνούνται να εμβολιαστούν, ο ιός είναι ένα κατασκεύασμα της παγκόσμιας τάξης για να πληγεί ο ελληνισμός και η θρησκεία μας, άλλος πιστεύει ότι ο ιός θα επηρεάσει το dna του, άλλος ότι είναι καλύτερο να αρρωστήσει παρά να εμβολιαστεί, άλλος ακούει θεωρίες συνωμοσίας. Και εμείς πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να συνεχίσουμε να συνεννοούμαστε με την κοινωνία να μην τροφοδοτούμε τέτοια σενάρια».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr