έκρηξη πανδημία

Η αντίστροφη μέτρηση προς το νέο καθολικό locκdown τρέχει ταυτόχρονα με το μπαράζ των μηνυμάτων που δείχνουν έκρηξη, και πιθανό τρίτο κύμα, της πανδημίας.

Κοντά στα 1.700 τα νέα κρούσματα

Τα κρούσματα του κορονοϊού σε όλη την χώρα αναμένεται σήμερα να φύγουν μακράν πάνω από το επίπεδο των 1.000, με τις τελευταίες πληροφορίες να δείχνουν ότι μπορεί να κινηθούν κοντά στα 1.700.

Μέχρι το μεσημέρι, από τα τεστ που έγιναν είχαν βγει θετικά περισσότερα από 1.000, ενώ αρνητική πρωταγωνίστρια και σήμερα η Αττική, με τα περισσότερα κρούσματα να καταγράφονται στο λεκανοπέδιο.

Ηδη, από χθες, είχε ηχήσει ηχηρός συναγερμός με την προειδοποίηση του καιθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκου Θωμαϊδη ότι υπάρχει αύξηση του ιικού φορτίου ατά 205% στα λύματα του λεκανοπεδίου – γεγονός που, όπως είπε, δείχνει πιθανώς έως και 100.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική.

Αύξηση 100% του ιϊκού φορτίου και στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Σήμερα όμως, ήχησε νέος συναγερμός και για την Θεσσαλονίκη, καθώς η έρευνα που διεξάγει η διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου δείχνει ότι και εκεί καταγράφεται αύξηση 100% του ιικού φορτίου στα λύματα.

«Διαπιστώνεται διπλασιασμός του ιικού φορτίου και μία συνεχής αύξηση της συγκέντρωσής του στα λύματα από τις αρχές του μήνα, η οποία παραμένει έντονα ανησυχητική και εφιστά την προσοχή όλων μας, καθώς αν σταδιακά ενταθεί θα δημιουργήσει ασφυκτικές καταστάσεις στο σύστημα υγείας και στην καθημερινότητα των πολιτών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Πρόσθεσε, δε, ότι «ο εντοπισμός κρουσμάτων μεταλλαγμένων – πολύ πιο μεταδοτικών στελεχών του SARS-CoV-2, σε συνδυασμό με φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα, μπορεί να ερμηνεύσει τις έντονα αυξητικές τάσεις διασποράς του ιού στην κοινότητα» και «είναι πλέον και στην ατομική ευθύνη του καθενός, το να μην οδηγηθούμε σε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, καινα αποφύγουμε μία επανάληψη όσων βιώσαμε τον περασμένο Νοέμβρη».

Πηγή: economico.gr