Όπως είχε προαναγγελθεί, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, δηλαδή, μετά την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Μάχη με τον πληθωρισμό

Συγκεκριμένα, η ευρω-τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 0,5%, έναντι 0,25% που σχεδίαζε αρχικώς και πλέον το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,5%, ήτοι πλέον σταματά να είναι αρνητικό. Η κίνηση αυτή της ΕΚΤ γίνεται σε μια προσπάθεια να μειώσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ, ο οποίος βρίσκεται πολύ υψηλότερα από τα όρια που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Η ευρω-τράπεζα είχε διατηρήσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά και σε αρνητικό έδαφος από το 2014, καθώς αντιμετώπιζε την κρίση κρατικού χρέους και την πανδημία του κορωνοϊού. «Το Διοικητικό Συμβούλιο έκρινε σκόπιμο να κάνει ένα μεγαλύτερο πρώτο βήμα στην πορεία ομαλοποίησης των επιτοκίων της πολιτικής του από αυτή που είχε σηματοδοτήσει στην προηγούμενη συνεδρίασή του», ανέφερε η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της.

Φόβος για ύφεση

Η ΕΚΤ είχε προηγουμένως αφήσει να εννοηθεί ότι θα αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο καθώς οι τιμές καταναλωτή συνεχίζουν να αυξάνονται. Μια πρώτη ανάγνωση για τον πληθωρισμό τον Ιούνιο έδειξε υψηλό ρεκόρ 8,6%. Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τις ενέργειες της ΕΚΤ καθώς προβλέπουν ύφεση αργότερα φέτος.

Τον Ιούνιο, οι προβλέψεις της ΕΚΤ ανέφεραν ποσοστό πληθωρισμού 6,8% για ολόκληρο το τρέχον έτος και 3,5% το 2023. Όσον αφορά την ανάπτυξη, η κεντρική τράπεζα εκτιμά ποσοστό 2,1% του ΑΕΠ για φέτος και το επόμενο έτος. Μία από τις μεγαλύτερες αβεβαιότητες στο μέλλον είναι εάν η Ρωσία θα μειώσει πλήρως τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η Μόσχα έχει κατηγορηθεί χρησιμοποιεί τα ορυκτά καύσιμα ως όπλο καθώς η ΕΕ επιβάλλει σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr