ΕΚΤ

Οι χαμηλές αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών της ευρωζώνης φαίνεται να υποδηλώνουν ανησυχίες σχετικά με τον πιστωτικό κίνδυνο και τις πληρωμές των μετόχων, που πιθανόν να επιβαρύνουν τη μελλοντική πιστωτική ανάπτυξη μέσω αυστηρότερων όρων για τους δανειολήπτες, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Αυξημένα κέρδη, αλλά…

Σύμφωνα με το Reuters, τα κέρδη των τραπεζών έχουν αυξηθεί φέτος, εν μέρει λόγω των υψηλότερων επιτοκίων της ΕΚΤ που επέτρεψαν στους δανειστές να ενισχύσουν τα καθαρά έσοδά τους από τόκους, αλλά οι αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο έχουν μείνει πίσω και πολλές τράπεζες φαίνεται να διαπραγματεύονται με έκπτωση σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη. “Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς οι τράπεζες που αποτιμώνται από τους επενδυτές με έκπτωση, πιθανόν να δυσκολεύονται να αντλήσουν νέα ίδια κεφάλαια όταν χρειάζεται“, ανέφερε η ΕΚΤ σε άρθρο της στην Financial Stability Review.

Οι αδύναμες αποτιμήσεις μεταφράζονται άμεσα σε αυστηρότερους όρους και προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας“, πρόσθεσε. Η ΕΚΤ υποστήριξε ότι η έκθεση των τραπεζών στον αυξανόμενο εταιρικό πιστωτικό κίνδυνο και η αντίληψη των μετοχών ως μετοχών αξίας παίζουν μεγάλο ρόλο στις στάσιμες αποτιμήσεις. Τα θεμελιώδη μεγέθη, ωστόσο, δεν εξηγούν πλήρως την τρέχουσα αποτίμηση και η αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές πληρωμές των μετόχων μπορεί επίσης να παίζει ρόλο, πρόσθεσε η ΕΚΤ.

Φορολόγηση μερισμάτων

Ορισμένες κυβερνήσεις της ευρωζώνης εφαρμόζουν τώρα φόρους στις τράπεζες και ακόμη και η ΕΚΤ συζητά την αύξηση των μη αμειβόμενων υποχρεωτικών αποθεματικών, γεγονός που θα μείωνε τα κέρδη. “Ο κίνδυνος φορολόγησης της ροής εισοδήματος από μερίσματα επηρεάζει εντονότερα τις αποτιμήσεις σε σχέση με τις μετοχές ανάπτυξης, οι οποίες επανεπενδύουν εσωτερικά τις ταμειακές ροές και αναμένεται να τις επιστρέψουν στους επενδυτές στο απώτερο μέλλον“, πρόσθεσε η ευρωτράπεζα, η οποία προειδοποίησε τις αγορές ακόμα και για νέες αυξήσεις των επιτοκίων.

Όπως έγραψε το economico.gr, η ΕΚΤ άφησε τα επιτόκια σταθερά τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά στον κύκλο σύσφιξης, ενώ προειδοποίησε ότι πρέπει να παραμείνουν εκεί για “επαρκές χρονικό διάστημα” ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%. Τα στοιχήματα της αγοράς για μελλοντικές μειώσεις στο κόστος δανεισμού ακολουθούν στοιχεία που έδειξαν ότι η ευρωζώνη δυσκολεύεται να αποκτήσει δυναμική και να επιβραδύνει δραστικά τον πληθωρισμό. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να ανησυχούν για τις αυξήσεις των μισθών καθώς και για τις τιμές της ενέργειας που η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να εκτοξεύσει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>

Πηγή: economico.gr