Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των προηγούμενων εβδομάδων, η ΕΚΤ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ενώ τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα για τον επόμενο μήνα, θα υπάρξει αύξηση τον Ιούλιο, η πρώτη εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Αύξηση επιτοκίου κατά 0,25%

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσης ότι θα τερματίσει το πρόγραμμα τόνωσης της αγοράς ομολόγων, που μερικές φορές ονομάζεται επίσης ποσοτική χαλάρωση, εν μέσω ανησυχιών για τον αυξανόμενο ρυθμό του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Το ΔΣ της ΕΚΤ προανήγγειλε την πρόθεση του να προχωρήσει τον Ιούλιο σε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25%, ενώ γνωστοποίησε ότι θα προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση το Σεπτέμβριο, χωρίς να προσδιορίζει το ύψος αυτής. Μετά το Σεπτέμβριο η ΕΚΤ θα αξιολογήσει την τρέχουσα κατάσταση προχωρώντας σε μία σταδιακή αλλά σταθερή πορεία περαιτέρω αυξήσεων των επιτόκιων.

Τέλος το QE τον Ιούλιο

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας αποφάσισε μετά την επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό, να τερματίσει τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων του (APP) από την 1η Ιουλίου 2022. Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ομόλογα που λήγουν και είχαν αγοραστεί στο πλαίσιο του APP για εκτεταμένη χρονική περίοδο πέραν της ημερομηνίας κατά την οποία αρχίζει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και, σε κάθε περίπτωση, για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για τη διατήρηση άφθονων συνθηκών ρευστότητας και κατάλληλης κατεύθυνσης νομισματικής πολιτικής.

Τι προβλέπεται για την Ελλάδα

Όσον αφορά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο της πανδημίας (PEPP), το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να επανεπενδύσει τις πληρωμές κεφαλαίων από τίτλους λήξεως που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος τουλάχιστον έως το τέλος του 2024. Η ΕΚΤ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου σε ποσά που θα υπερβαίνουν τις λήξεις των τίτλων που ήδη κατέχει. Και τούτο προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητες παρενέργειες στην ελληνική οικονομία, η οποία συνεχίζει να ανακάμπτει από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Όσον αφορά στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό η ΕΚΤ εκτιμά ότι ότι θα διαμορφωθεί στο 6,8% το 2022 για να υποχωρήσει σταδιακά στο 3,5% το 2023 και στο 2,1% το 2024.

Διαρκείς οι αυξήσεις επιτοκίων

Υπενθυμίζεται ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη υποβαθμίστηκαν επίσης για το 2022, στο 2,7% από προηγούμενη εκτίμηση 4% τον Μάιο. Την Τρίτη, η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε τις προοπτικές της για οικονομική ανάπτυξη στο 2,9% από 4,1% που προέβλεπε τον Ιανουάριο. Η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο θα ακολουθήσει μια παγκόσμια τάση, όπως φαίνεται στις ΗΠΑ, όπου η Fed αύξησε τα επιτόκια τον Μάιο για πρώτη φορά από το 2000. Οι αναλυτές αναμένουν επίσης ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή μονάδα σε άλλες τρεις συνεδριάσεις σε μια προσπάθεια μείωσης των τιμών καταναλωτή. Επίσης, η Τράπεζα της Αγγλίας ενέκρινε τέσσερις φορές αυξήσεις επιτοκίων από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr