Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων εάν οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν αμετάβλητες και μετά την πρόσφατη κρίση του χρηματοπιστωτικού τομέα, δήλωσε την Τετάρτη το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας, Πάμπλο Χερνάντεζ Ντε Κος.

«Εάν επιβεβαιωθεί το βασικό σενάριο στις προβλέψεις του Μαρτίου, θα έχουμε ακόμη έδαφος να καλύψουμε μέχρι να βεβαιωθούμε ότι έχουμε ξεφορτωθεί τον πληθωρισμό», τόνισε ο Ντε Κος μιλώντας στο συνέδριο New Economy Gateway Europe που διοργανώνει το Bloomberg.

Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ τόνισε ότι το μέγεθος της επόμενης κίνησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένα και τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό. «Το πόσες αυξήσεις θα γίνουν και το μέγεθός τους θα εξαρτηθεί από αυτές τις εκτιμήσεις», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ αναμένεται πως θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων της στις 4 Μαΐου, αν και ο ρυθμός σύσφιξης παραμένει αβέβαιος, την ώρα που άλλες κεντρικές τράπεζες πλησιάζουν στο τέλος των κύκλων σύσφιξης των νομισματικών πολιτικών τους.

Κλειδί για την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ αποτελεί ο υποκείμενος πληθωρισμός – ένας δείκτης τιμών που εξαιρεί τα ευμετάβλητα αγαθά όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια. Ο συγκεκριμένος δείκτης έχει παραμείνει πεισματικά σε υψηλά επίπεδα, παρότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 350 μονάδες βάσης από τον προηγούμενο Ιούλιο έως σήμερα. Τα στοιχεία για τον Απρίλιο θα ανακοινωθούν δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια.

Ο Ντε Κος τόνισε ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα θα εξαρτηθεί από το «πώς θα εξελιχθούν οι πολυάριθμοι και διαφορετικοί κίνδυνοι, που σχετίζονται με τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές τις τελευταίες εβδομάδες».

Παρότι δε οι διαφωνίες μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής έχουν ενταθεί τελευταία, το μέλος της ΕΚΤ εξακολουθεί να εκτιμά ότι οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας θα λαμβάνονται με ισχυρή πλειοψηφία.

«Στις πολύ δύσκολες στιγμές επιτυγχάνουμε πάντα πολύ ευρεία συναίνεση. Εκτιμώ ότι αυτό θα διαρκέσει και τα επόμενα τρίμηνα», εκτίμησε ο Ντε Κος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr