Μετά το ζήτημα των χαμηλών αποτιμήσεων των ευρωπαϊκών τραπεζών, φαίνεται ότι η ΕΚΤ ανακάλυψε κι άλλη μια… ανησυχία για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Τα εμπορικά ακίνητα

Συγκεκριμένα, η ευρω-τράπεζα επισήμανε ότι η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε εμπορικά ακίνητα θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε περίπτωση η οικονομία δεχθεί ένα ισχυρότερο σοκ. Η αγορά εμπορικών ακινήτων «έχει τη δυνατότητα να πυροδοτήσει ένα δυσμενές σενάριο, αυξάνοντας τις πιθανότητες να προκύψουν απώλειες συστημικής σημασίας στο τραπεζικό σύστημα», αναφέρει η ΕΚΤ σε απόσπασμα της επισκόπησης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί την Τετάρτη στη Φρανκφούρτη.

Τα εμπορικά ακίνητα είναι από τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν πληγεί περισσότερο από την ταχεία αύξηση των επιτοκίων, καθώς η ζήτηση για χώρους γραφείων έχει περιοριστεί μετά και την πανδημική κρίση, σημειώνει το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg. Επιπλέον, τα deals στον κλάδο έχουν μειωθεί αισθητά τον τελευταίο χρόνο, γεγονός που καθιστά δύσκολο να γνωρίζουμε αν οι αξίες που καταγράφουν οι τράπεζες στο χαρτοφυλάκιο των δανείων τους είναι ακριβείς.

Σενάρια κινδύνου

Περίπου το 10% των συνολικών δανείων των τραπεζών της Ζώνης του Ευρώ είναι εκτεθειμένα σε εμπορικά ακίνητα, ποσοστό πολύ μικρότερο από το σχεδόν 30% για τα οικιστικά ακίνητα, τα οποία έχουν αποδειχθεί λιγότερο επικίνδυνα μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ΕΚΤ. «Ένα σενάριο βάσει του οποίου οι εταιρείες ακινήτου θα υποστούν πολύ μεγάλες ζημιές θα σήμανε ηχηρό καμπανάκι κινδύνου και για άλλους τομείς», ανέφερε η ΕΚΤ.

«Επιπλέον, μια αρνητική έκβαση αυτού του τύπου θα οδηγούσε επίσης σε μεγάλες απώλειες και σε άλλα τμήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος που είναι σημαντικά εκτεθειμένα σε στην αγορά εμπορικών ακινήτων, όπως τα επενδυτικά κεφάλαια και ο κλάδος ασφάλισης», προσέθεσε, ενώ ήδη έχει «χτυπήσει καμπανάκι» για τις χαμηλές αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών της ευρωζώνης λέγοντας ότι μπορεί να αποτυπώνουν ανησυχίες σχετικά με τον πιστωτικό κίνδυνο και τις πληρωμές των μετόχων, που πιθανόν να επιβαρύνουν τη μελλοντική πιστωτική ανάπτυξη.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, η εταιρεία WeWork, ο κολοσσός που πρόσφερε σε νεοφυείς επιχειρήσεις και ιδιώτες υπερσύγχρονους χώρους γραφείων, υπέβαλε αίτημα πτώχευσης, έχοντας χρέη 2,9 δισ. δολαρίων. Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η κατάρρευση της WeWork δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση και ότι επίκεινται μαζικές χρεοκοπίες εταιρειών στις ΗΠΑ (και όχι μόνο), ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>

Πηγή: economico.gr