Ανοικτό άφησε για πρώτη φορά το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων εντός του έτους η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκαρντ.

Απόφαση το Μάρτιο

Η οριστική απόφαση θα ληφθεί το Μάρτιο υπό το φώς των νέων δεδομένων που έχει δημιουργήσει η εκρηκτική άνοδος του πληθωρισμού, ωστόσο η επικεφαλής της ΕΚΤ απέφυγε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου να δεσμευτεί -όπως είχε πράξει μέχρι τώρα- για το πάγωμα των επιτοκίων έως το τέλος του έτους. Αντιθέτως σήμερα υποστήριξε ότι οι δεσμεύσεις θα πρέπει να στηρίζονται σε δεδομένα και δεν μπορεί να τίθενται «άνευ όρων».

Νωρίτερα η επικεφαλής της ΕΚΤ παραδέχθηκε ότι τόσο η ίδια όσο και οι υπόλοιποι κεντρικοί τραπεζίτες που μετέχουν στο ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας (και ο Γιάννης Στουρνάρας από την Ελλάδα) εξεπλάγησαν δυσάρεστα από την άνοδο που κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Πάντως, ξεκαθαρίστηκε ότι το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP) θα συνεχίσει να μειώνεται.

Αυξημένοι κίνδυνοι

Η ΕΚΤ όπως είπε η Κρ. Λαγκάρντ, η οποία πλέον διαπιστώνει αυξημένους κινδύνους για περαιτέρω επιδείνωση του πληθωρισμού βραχυχρόνια, θα εξετάσει τα δεδομένα όπως αυτά θα έχουν διαμορφωθεί έως τον Μάρτιο, οπότε θα συνεδριάσει εκ νέου το διοικητικό της Τράπεζας. Σήμερα πάντως η Κεντρική Τράπεζα της Βρετανίας όπου και εκεί ο πληθωρισμός «τρέχει» με ρυθμό (5,5%) παρόμοιο της ΕΕ (5,1%) προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της.

Ωστόσο, παρά τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά, οι οποίες αποτυπώνονται μεταξύ άλλων στις αυξημένες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός -σύμφωνα πάντα με την επικεφαλής της ΕΚΤ- ότι δεν παρατηρείται διεύρυνση του περιθωρίου τους έναντι των γερμανικών ομολόγων (τα οποία θεωρούνται τα ασφαλέστερα στην ευρωζώνη).

Η ενέργεια «τροφοδοτεί» τον πληθωρισμό

Όσον αφορά στην πορεία του πληθωρισμού, η Κριστίν Λαγκάρντ υπερασπίστηκε τις προβλέψεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ παρά τις προφανείς αστοχίες τους. Επί της ουσίας η ΕΚΤ εκτιμά πλέον ότι είναι πιθανό να παραμείνει υψηλός στο εγγύς μέλλον. Οι τιμές της ενέργειας εξακολουθούν να είναι ο κύριος λόγος για τον αυξημένο ρυθμό πληθωρισμού. Ο άμεσος αντίκτυπός τους αντιπροσώπευε πάνω από το ήμισυ του μετρούμενου πληθωρισμού τον Ιανουάριο και το ενεργειακό κόστος ωθεί επίσης τις τιμές σε πολλούς τομείς.

Η ΕΚΤ διαπιστώνει ακόμη ότι οι τιμές των τροφίμων έχουν επίσης αυξηθεί λόγω εποχιακών παραγόντων, του αυξημένου κόστους μεταφοράς και της υψηλότερης τιμής των λιπασμάτων. Επιπλέον, οι αυξήσεις των τιμών έχουν γίνει πιο διαδεδομένες, με τις τιμές μεγάλου αριθμού αγαθών και υπηρεσιών να έχουν αυξηθεί σημαντικά. Η Λαγκάρντ τόνισε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει να ανακάμπτει και η αγορά εργασίας βελτιώνεται. Ωστόσο, η ανάπτυξη είναι πιθανό να παραμείνει υποτονική το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς το τρέχον κύμα της πανδημίας εξακολουθεί να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα.

«Έκρηξη» ανάπτυξης

Πάντως, η πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι αναμένεται ισχυρή ανάπτυξη στην Ευρωζώνη κατά τη διάρκεια του έτους, κάτι που, καθώς βελτιώνεται η αγορά εργασίας και μειώνεται η ανεργία, θα μεταφραστεί σε υψηλότερα εισοδήματα και αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης

«Με την πάροδο του χρόνου, η επιστροφή της οικονομίας σε πλήρη δυναμικότητα αναμένεται να υποστηρίξει την ταχύτερη αύξηση των μισθών, ενώ μακροπρόθεσμα ο πληθωρισμός θα κινηθεί στον στόχο του 2%. […]. Συνοψίζοντας, η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει να ανακάμπτει, αλλά η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει υποτονική το πρώτο τρίμηνο. Ενώ οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι αβέβαιες, ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει υψηλός για περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αλλά να υποχωρήσει στη διάρκεια του τρέχοντος έτους», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Λαγκάρντ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr