ΕΚΤ: Αυξάνονται τα επιτόκια , συνεχίζονται οι αγορές ελληνικών ομολόγων

Σε νέα -«επιθετική», κατά τους αναλυτές- αύξηση των βασικών επιτοκίων της προχώρησε η ΕΚΤ, δικαιολογώντας την απόφασή της λόγω του αυξημένου πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, η ευρω-τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, όπερ σημαίνει ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 1,25%, 1,50% και 0,75% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 14 Σεπτεμβρίου 2022.

Επίκειται και νέα αύξηση

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Φρανκφούρτη, η απόφαση αυτή του δ.σ. της ΕΚΤ ήταν ομόφωνη, ενώ αναμένει ότι θα αυξήσει τα επιτόκια περαιτέρω, επειδή ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλός και είναι πιθανόν να παραμείνει σε επίπεδα πάνω από τον στόχο του 2% για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Σημειώνεται, δε, ότι οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ έχουν αναθεωρήσει σημαντικά προς τα πάνω τις προβολές τους για τον πληθωρισμό το μέγεθος του οποίου πλέον αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 8,1% το 2022, σε 5,5% το 2023 και σε 2,3% το 2024, λόγω ενεργειακής κρίσης, αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία.

Επιβράδυνση της ανάπτυξης

Μετά τις ανακοινώσεις, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε πως βάσει των στοιχείων «η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, αλλά η εμπιστοσύνη χαμηλή». «Οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές σε τρόφιμα και ενέργεια», εκτίμησε, εκφράζοντας τις ανησυχίες της για την ενεργειακή επάρκεια και πώς αυτή θα συνεχίσει να εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η πορεία της οικονομίας στην Ευρωζώνη θα εξαρτηθεί από την επάρκεια της ροής φυσικού αερίου, σημείωσε, αν και είπε ότι «μια πλήρης διακοπή των ροών δεν είναι το βασικό σενάριο της ΕΚΤ, είναι το δυσμενές», προσθέτοντας ότι «η οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ επιβραδύνεται σημαντικά και η οικονομία αναμένεται να παραμείνει στάσιμη αργότερα εντός του έτους και το α΄ τρίμηνο του 2023».

Υψηλοί κίνδυνοι

Υπογράμμισε επίσης ότι «όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται συνάντηση με τη συνάντηση και πάντα βάσει των δεδομένων», προειδοποιώντας ότι «οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι υψηλοί και επηρεάζονται βραχυπρόθεσμα από την ενεργειακή κρίση. Μεσοπρόθεσμα ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος από το αναμενόμενο».

Ξεκαθάρισε, δε, ότι «αυξήσαμε τα 3 βασικά επιτόκια και θα τα αυξήσουμε περισσότερο λόγω του πληθωρισμού», ενώ παραδέχτηκε ότι η ΕΚΤ έκανε λάθη σε κάποιες εκτιμήσεις, «τα οποία αναγνωρίσαμε και τα διορθώσαμε». Προσέθεσε δε πως αναλαμβάνει την ευθύνη, αλλά πως κάποιοι κίνδυνοι ήταν «απρόβλεπτοι». «Είμαστε εδώ για να κάνουμε τη δουλειά μας και θα κάνουμε τη δουλειά μας», τόνισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr