Αγορές χρήματος

Η ασθμαίνουσα οικονομία της Ευρώπης κάνει τους εκπροσώπους των αγορών να ποντάρουν σε ταχύτερο ρυθμό μείωσης των επιτοκίων το επόμενο έτος. Για πρώτη φορά, οι αγορές χρήματος έχουν υπολογίσει μείωση μιας πλήρους ποσοστιαίας μονάδας των επιτοκίων το 2024. Μόλις πριν από δύο μήνες, η προσδοκία ήταν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προέβαινε σε μείωση κατά 75 μονάδες βάσης, σύμφωνα με την τιμολόγηση των swaps που συνδέονται με τις ημερομηνίες συνεδριάσεων της κεντρικής τράπεζας.

Αντιδράσεις

Τα στοιχήματα για παρόμοια χαλάρωση από την Τράπεζα της Αγγλίας επιταχύνθηκαν την Παρασκευή μετά τους ασθενέστερους από τις προβλέψεις αριθμούς λιανικών πωλήσεων της Βρετανίας. Οι αγορές αναμένουν επίσης μειώσεις 100 μονάδων βάσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ το επόμενο έτος, με τις ενδείξεις για μικρότερες πιέσεις στις τιμές των ΗΠΑ να εμφανίζονται αυτή την εβδομάδα. Επιπλέον, η κάθοδος του πετρελαίου σε μια πτωτική αγορά έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για ύφεση.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν αρχίσει να συζητούν το χρονοδιάγραμμα των πιθανών μειώσεων των επιτοκίων, αν και η συζήτηση αυτή έχει προκαλέσει κάποιες αντιδράσεις. Ο διοικητής της ελληνικής κεντρικής τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο χαλάρωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2024, ενώ ο Γερμανός συνάδελφός του, Γιόαχιμ Νάγκελ, έχει αντιταχθεί σθεναρά σε αυτή την προοπτική.

“Δεν μου αρέσει αυτή η συζήτηση”

“Δεν μου αρέσει αυτή η συζήτηση που γίνεται για το πότε θα είναι το σημείο που θα μειώσετε τα επιτόκια”, δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank την περασμένη εβδομάδα. “Αυτή η συζήτηση δεν είναι χρήσιμη είναι πάρα πολύ, πάρα πολύ νωρίς”. Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οποιαδήποτε τέτοια μείωση δεν πρόκειται να συμβεί “μέσα στα επόμενα δύο τρίμηνα”, προσθέτοντας ένα χαρακτηριστικό “αρκετά”. Η ίδια παρέλειψε το θέμα από μια ομιλία της στη Φρανκφούρτη την Παρασκευή.

Καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι μια επιθετική σειρά αυξήσεων των επιτοκίων αρχίζει να επιβαρύνει την οικονομία, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να πεισθεί η αγορά να ακολουθήσει το μάντρα του “υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας έχει μειωθεί σχεδόν 20 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα σε περίπου 2,55% και ο δείκτης Stoxx 600 άγγιξε υψηλό ενός μηνός την Παρασκευή.

“Πιστεύουμε ότι είναι λάθος”

Τα στοιχήματα στις αγορές σε όλο τον κόσμο που τραβούν προς τα εμπρός το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων προκαλούν κάποια ασυνήθιστη δυναμική της αγοράς, σύμφωνα με τον Στίβεν Μπάροου, επικεφαλής της στρατηγικής G-10 της Standard Bank. Η τιμολόγηση των swaps δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Fed να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τον Μάιο, με την ΕΚΤ να ακολουθεί ένα μήνα αργότερα και την BOE να ξεκινά τον Αύγουστο, είπε.

“Πιστεύουμε ότι είναι λάθος”, έγραψε ο Μπάροου σε σημείωμά του την Παρασκευή. “Θεωρούμε περίεργο ότι η αγορά τιμολογεί μια τόσο πρώιμη κίνηση της Fed, όταν η οικονομία είναι πολύ πιο ισχυρή από αυτή που βλέπουμε στην Ευρώπη”. Κατά την άποψή του, η Fed θα αναβάλει τις μειώσεις των επιτοκίων μέχρι το τρίτο τρίμηνο, ενώ η ΕΚΤ και η BOE μπορεί να δράσουν το δεύτερο τρίμηνο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>

Πηγή: economico.gr