ΠΟΥ μεταλλάξεις
BEIJING, CHINA – JUNE 30: A medical worker wearing a protective suit takes a swap at a temporary COVID-19 testing site on June 30, 2020 in Beijing, China. As of today, the nucleic acid testing completed number of people in Beijing has reached 9 million. The authorities in Beijing have begun an operation to contain a potential second wave of coronavirus. (Photo by Lintao Zhang/Getty Images)

Εκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιεί σήμερα η ειδική επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καθώς η εξάπλωση σε όλον τον πλανήτη μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού πυροδοτεί κύμα ανησυχίας μεταξύ των ειδικών.

Η επιτροπή εκτάκτου ανάγκης του ΠΟΥ θα εξετάσει επίσης και τις ενδείξεις αναζωπύρωσης της επιδημίας στην Κίνα, που αποτελεί επίσης παράγοντα ανησυχίας. Η Κίνα είχε σε μεγάλο βαθμό θέσει υπό έλεγχο την επιδημία, αλλά σήμερα ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο από την COVID-19 στο έδαφός της από τον περσινό Μάιο.

Οι τρεις μεταλλάξεις που φοβίζουν

Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις, το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κοροναϊού και το νοτιοαφρικανικό, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα μεταδοτικά, εξαπλώνονται: ο αριθμός των χωρών και των εδαφών όπου έχει εντοπιστεί πλέον το νέο στέλεχος του κοροναϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη νότια Αγγλία ανέρχεται σε 50.

Σε άλλες 20 χώρες έχει εντοπιστεί η αντίστοιχη μετάλλαξη που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Νότιο Αφρική.

Ένα τρίτο παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού, προερχόμενο από την Αμαζονία της Βραζιλίας, και την ανακάλυψη του ανακοίνωσε την Κυριακή η Ιαπωνία, ενισχύει τον συναγερμό καθώς, σύμφωνα με τον ΠΟΥ θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ανοσολογική απόκριση.

Πρώτος θάνατος μετά από οκτώ μήνες στην Κίνα

 Η προσοχή των ειδικών είναι στραμμένη και στην Κίνα όπου σήμερα, στην επαρχία Χουμπέι, καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος από κορονοϊό μετά από οκτώ μήνες.

Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης 138 νέα κρούσματα, που αποτελούν και τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμός κρουσμάτων που καταγράφεται στη χώρα από τον Μάρτιο.

Σήμερα ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ έφτασε στη Ουχάν, την πόλη στο κεντρικό τμήμα της Κίνας στην οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά ο νέος κοροναϊός στα τέλη του 2019.

Η ομάδα του ΠΟΥ, η οποία αποτελείται από επιστήμονες διαφόρων εθνικοτήτων, θα ερευνήσει για την πηγή προέλευσης της COVID-19.

Σχεδόν 2 εκατομμύρια νεκροί σε όλο τον κόσμο

Η πανδημία της COVID-19 έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 1.963.557 ανθρώπων στον κόσμο από τότε που το γραφείο του ΠΟΥ στην Κίνα γνωστοποίησε την εμφάνισή της στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019, σύμφωνα με τον χθεσινό απολογισμό του AFP.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η περισσότερο πληγείσα χώρα σε αριθμό νεκρών (περισσότεροι από 384.000) , αλλά και κρουσμάτων (περισσότερα από 23 εκατομμύρια). Έχοντας κατά μέσον όρο τρεις θανάτους το λεπτό, η χώρα κατέγραψε χθες, Τετάρτη, νέο ρεκόρ ημερήσιων θανάτων από την COVID-19 (4.470).

Πηγή: economico.gr