Ρόμπερτ Χάμπεκ

Ακύρωσε το ταξείδι του στο Ντουμπάι για την παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα COP28 ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, κατόπιν αιτήματος του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, καθώς επείγουν οι διαβουλεύσεις για την αντιμετώπιση της σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας δήλωσε αργά χθες το βράδυ, ότι μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας που κρίνει αντισυνταγματική τη παροχέτευση στο (Γερμανικό) Ταμείο για το Κλίμα κονδυλίων τα οποία προέρχονταν από έκτακτο δανεισμό για τις συνέπειες της πανδημίας, η παρουσία του κ.Χάμπεκ στο Βερολίνο κρίθηκε απαραίτητη για την περαιτέρω προώθηση της ενδοκυβερνητικής συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2024 και την εξεύρεση απαραίτητων λύσεων στο δημοσιονομικό πρόβλημα που ανέκυψε αιφνιδίως.

Η συμμετοχή του κ.Χάμπεκ στη διάσκεψη COP28 είχε προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη, με την παρουσία του Γερμανού ΥΠΟΙΚ σε αυτήν να συμβολίζει τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Γερμανία στην κλιματική αλλαγή και στην αναγκαία αντιμετώπισή της. Ωστόσο, οι διαβουλεύσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό για τον προϋπολογισμό διεξάγονται επί του παρόντος σε τριμερή κύκλο, με τον Όλαφ Σολτς (SPD), τον Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) και τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP).

Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε πάντως αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, διευκρινίζοντας, ότι προκειμένου η πρόταση να εγκριθεί από την Bundestag – τη Γερμανική Βουλή – θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία έως το υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr